Ryssland skrotar militärt mandat om Ukraina

2:03 min

Ryska parlamentets överhus röstade under förmiddagen igenom Vladimir Putins uppmaning att dra tillbaka presidentens mandatet att ingripa militärt i Ukraina.

Men försvarsutskottet sa att presidenten om så behövs kan få tillbaka sin fullmakt, och beslutet var inte helt enigt.

Valentina Matvienko, talman i parlamentets överhus, blev lite förvirrad och förlägen när omröstningen var avklarad.
En hade röstat emot, någon kanske har tryckt fel? frågade hon.
I sådana här viktiga frågor brukar alltid det ryska parlamentet följa Putin.

I den korta debatten var det flera som sa att det var helt rätt gjort när federationsrådet tidigare gav Putin fullmakt att sätta in den ryska militären mot Ukraina, om han så ansåg nödvändigt.
Dagens beslut ska inte uppfattas som ett uttryck för svaghet, sa en del. Nu visar vi att vi inte är någon internationell polisman, sa en annan parlamentariker.

Viktor Ozerov som är ordförande i försvarsutskottet sa att utskottet var för att dra tillbaka fullmakten, men med ett viktigt tillägg.

– Om presidenten någon gång i framtiden kommer att behöva använda militära åtgärder så kommer vi snabbt att behandla en sådan begäran, sa Ozerov.

Bara en parlamentariker röstade alltså nej, men Putins initiativ är ändå inte helt utan politisk risk. De senaste månaderna har det sköljt en stark nationalistisk våg över Ryssland, inte minst frammanad av Putin själv. Och det finns säkert många som nu är besvikna på presidenten och anser att han har förrått Rysslands nationella intressen.

Beslutet att dra tillbaka krigshotet uppfattas allmänt som ett försök från Putins sida att bidra till att kyla ner konflikten i östra Ukraina. Men EU och framförallt USA menar att Ryssland fortfarande via hemliga kanaler stöder rebellerna och de kräver att det upphör. Läget i östra Ukraina är fortsatt oroligt och den vapenvila som proklamerats är mycket skakig.