"Viskningar och rop" blir opera

2:46 min

Just nu skapas en av de första operorna med referenser till en Ingmar Bergman-film. Det är den brasilianska tonsättaren Joao MacDowell som nu lägger sista handen vid en opera med samma typ av handling som i "Viskningar och rop" från 1973.

Det var en film som på ett ordlöst sätt grep tag i MacDowell i tonåren.

- Svårt att sätta ord på, säger Joao MacDowell som såg Bergmans filmiska berättelse om den döende Agnes och hennes två systrar i slutet av 70-talet.

På 80-talet förlorade han själv en syster och fick för några år idén att skriva en opera om det, men att för att historien inte skulle bli för lik hans egen - där de var en bror och två systrar - ändrade han det till tre systrar och såg likheten med Viskningar och rop. Han frågade Bergmanstiftelsen om han kunde få använda filmens engelska titel "Cries and whispers" på operan, och det gick bra.

MacDowell har precis varit Bergmanstipendiat på Fårö under några veckor.

Handlingen är alltså den samma som i filmen, men MacDowell gör för det första systrarna till en brasiliansk kvinnas döttrar, "för att kunna ha litet portugisiska i mitten", säger han.

Den klassiska filmscenen där kammarjungfrun Anna skänker den döende Agnes ömhet har i operan blivit en dansscen som gör det möjligt för Anna att ta hand om alla. Och om filmen handlar om Guds tystnad har operan en hednisk ritual där systrarna försöker förhandla med döden, men vad de än gör måste de till slut konfronteras med det faktum att systern dör.

- Att vi dör, säger MacDowell.

Idén är att publiken på ett symboliskt plan ska dela den stuvning som systrarna kokar igenom hela den en och en halv timme långa operan:

- Like a communion into this emotional space, you know.

Ja, operan är i princip klar och Joao MacDowell samarbetar nu med regissören Håkan Lindhé med sikte på att uruppföra operan under Bergmanveckan på Fårö nästa sommar, och sist i inslaget hör vi ett utdrag ur en scen i en trädgård där huvudpersonen i MacDowells opera Laura har accepterat döden.

- She embraces death in this scene, säger Joao MacDowell.