JOURNALISTIK 3.0

Konsekvenserna efter Snowden och journalistikens utmaningar

Edward Snowdens avslöjanden har fått konsekvenser i flera avseenden och inte minst framstår behovet för journalister att bättre skydda sina källor som akut sedan det visat sig att så gott som all digital kommunikation kan övervakas. Men tyvärr brister medierna ofta på denna punkt. Det framgår av World Editors Forum’s rapport Trends in Newsrooms 2014, där den första punkten har rubriken ”The need to shield journalism in the post-Snowden era.”

Journalisten Alan Pearce tror att de flesta redaktioner misslyckas med utmaningen att skydda journalistiken från övervakning. Han säger till World News Publishing Focus: “Jag känner flera journalister som säger att de är beredda att gå i fängelse för att skydda sina källors identitet, samtidigt som de inte har vidtagit de mest grundläggande säkerhetsåtgärderna för att skydda sina kontakter i telefonen. ”

Läs hela Julie Posettis artikel Trends in Newsrooms: the urgent need to shield journalism in the age of surveillance

I ett försök att kartlägga hur källskyddet fungerar på olika redaktioner har World Editors Forum lanserat en enkät för redaktörer: "What's the impact of the Snowden Effect on your newsroom?".

Uppdaterat
Under politikerveckan i Almedalen arrangerades två Sveriges Radio-seminarier på ämnet som nu går att höra som poddradio:

  • Måndag 30 juni direktsändes vi Medieormenpodden från Sveriges Radios scen i Almedalen. Sveriges Radios vd Cilla Benkö, biträdande programdirektör Martin Jönsson och Fredrik Laurin, tillträdande redaktör för undersökande journalistik på Sveriges Radio, pratade med Medieormens redaktör Cecilia Djurberg om bland annat varför Snowdenavslöjandet är så viktigt att vi bjöd in
  • Paul Johnson från The Guardian att berätta mer om hur avslöjandet gick till. Här kan du höra seminariet från Wisby Strand, Almedalen, 1 juli.

Så följer du Sveriges Radio i Almedalen 2014

Cecilia Djurberg
redaktör, Medieormen Sveriges Radio
twitter.com/ceciliadjurberg