Kiruna får hbt-certifierad hockeyklubb

1:46 min

Många unga personer känner att de tvingas välja mellan att vara öppet homosexuella och att idrotta. För att flera ska känns sig välkomna inom idrotten arbetar flera föreningar med frågan. Ishockeyklubben Kiruna IF tar ytterligare ett steg - som första idrottsförening kommer de nu bht-certifierats.

– Jargongen generellt i hockey är ju att man ska ha en hög smärttröskel. Har man inte det, gråter eller liknande, då är man en fjolla eller kanske till och med ska "sluta upp att vara en bög". Vi hoppas ju att det ska bli en attitydförändring, säger Johan Köhler, ordförande i Kiruna IF

Den senaste tiden har spelare och ledare i Kiruna IF utbildats i hbtq-frågor, det handlar om hur man ska förhålla sig till olikheter och så går de igenom klubbens stadgar och policys.

För backen Viktor Esseryd har det varit mycket nytt.

– Egentligen hade jag ingen koll, om jag ska vara helt ärlig. Men man fick ju upp ögonen ganska snabbt och jag började googla om allt möjligt, och vad olika saker betydde, säger han.

Nu ska klubben bli hbt-certifierad, det är Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL), som utfärdar certifikatet. Tidigare har det mest varit inom vård och skola, och även om flera idrottsföreningar jobbar aktivt med frågan, är Kiruna IF första idrottsföreningen som genomgår certifieringen. Under kommande säsong kommer laget att spela i regnbågsfärgade tröjor.

Just inom idrotten, som engagerar så många, tror Frida Darj på RFSL:s ungdomsförbund, som gjort en utredning om hbtq-personer inom idrotten, att det är extra viktigt att jobba med värdegrundsfrågor. Hon tycker inte att det görs tillräckligt mycket i dag.

– Unga hbtq-personer utestängs från idrotten i dag, på grund av jargonger och regelverk. Genom att visa att det finns förebilder inom idrotten, genom att öppna upp och arbeta med de här frågorna, visar man att unga hbtq-personer också är välkomna inom idrotten, säger hon.