#valmakt

Underbara Clara är skeptisk till samhället

14 min

Hennes blogg har 250 000 unika besökare i månaden och når ut till fler läsare än många av Sveriges dagstidningar. I dag hör du "Underbara" Clara Lidström prata om hur hon förändrat bloggvärlden och om hur hon tröttnat på att allt kvinnor gör offentligt blir politik.

– Jag har bloggat i åtta år och satsat ordentligt i sex av de år jag hållit på. I början var det en del kristet och moderelaterade artiklar men nu är det mer feminism, inredning och politik. Bloggen har runt en miljon besök i månaden med 250 000 unika besökare och det är ju konstigt nog fler läsare än vad många svenska kommuner har invånare. Och det där är ju konstigt.

Clara Lidström säger att bloggvärlden med framgångsrika populära unga tjejer har förändrat synen på makt eftersom de når ut till många fler än vanliga tidningar. Clara märker att hon har inflytande på flera sätt där en rekommendation om en produkt leder till att butikerna säljer slut samma dag men också att den typiska bloggerskan har gått från att vara stureplanstjejer till att nu också kunna vara en tjej ute på landet.

– Jag märker ju också att jag har möjlighet att påverka politiskt men det var från början ingen plan jag hade att liksom skaffa makt. Men det är en kick att känna kraften av att folk lyssnar på vad jag säger. Det är nog också en bidragande effekt till att sociala medier blivit så stort eftersom det ger en möjlighet för den som verkligen vill bli lyssnad på att hitta folk som vill höra vad man har att säga. Och att bli lyssnad på är ju verkligen en av människans djupaste drivkrafter.

När Clara Lidström skapar och väljer mellan sina inlägg vill hon hålla politiska inlägg högst upp på sin blogg. Det eftersom hon tycker att just politik är det viktigaste ämnet hon skriver om.

– Men det är inte så många som bara vill läsa om politik eller så och där kommer mitt intresse för det visuella in som jag tror är en bidragande del till att mina artiklar blir så uppskattade. Jag är ju fotograf och stylist och tycker att kombinationen av bild och text är viktig.

Till en början hade Clara inte tänkt att skriva om politik men märkte ganska snart att oavsett vad hon gjorde så tolkades hennes bloggposter som politiska åsikter av andra i medievärlden. Hon fick höra att hennes bloggande var ytligt, uppmanade till köphets och var skadligt för unga tjejer. Och när Clara istället bloggade om mat och publicerade bilder på nybakta bullar fick hon istället kritik för att inte stå med i den feministiska kampen.

– Kvinnors intressen blir liksom alltid politik. Det är alltid ett moraliserande kring vad kvinnor väljer att lägga sin tid på. Jag får höra att jag tjänar pengar på något typiskt kvinnligt som många andra gör gratis. Men kolla på Zlatan då som är macho, spelar fotboll och då ska plötsligt han vara en bra förebild trots att han gör något som väldigt få kommer uppnå och dessutom på ett typiskt maskulint sätt.

När Clara märkte att hennes intressen hela tiden blev politik så tog hon tag i debatten. Hon har bladn annat prtat om hur manliga stjärnkockar hyllas för att de gör klassiska syltinläggningar på TV men när en kvinna gör exakt samma sak på en blogg så kallas de för bakåtsträvare.

– Jag tycker inte att kvinnor ska sträva efter att vara precis som män. Jag menar, män står ju för största miljöpåverkan och flest brott. Det är väl bättre om män tar mer från kvinnor. En annan viktig fråga för mig är att se över längden på arbetsdagarna. I dag går ju många kvinnor ner i arbetstid för att hinna med barn och fritid vilket ju är en bra utveckling, men då säger man att det är ett problem istället för att problemet borde vara att män ännu inte minskat antalet arbetade timmar.

Clara Lidström vill trots att hon fått erbjudande om att arbeta partipolitiskt fortsätta arbeta politiskt på sin blogg.

– Jag vill kunna driva mina frågor utan att vara knuten till ett parti. Och inför valet i höst ska jag fortsätta prata miljöfrågor, feminism och just arbetsmarknadspolitik.

I Sveriges radios satsning "Rätt fråga" har Clara Lidström frågat vad det skulle kosta samhället att införa 6 timmar arbetsdag. Här hittar du svaret.