Undersköterska - ett allt större bristyrke

1:31 min

Bristen på läkare och sjuksköterskor har nu spridit sig även till undersköterskor. Det konstateras i en rapport från Arbetsförmedlingen.

– Sjuksköterskor har inte tidigare varit ett bristyrke, men det är framförallt undersköterskorna som successivt under de senaste åren har seglat upp i våra mätningar och det blir allt lättare för personer som har den typen av utbildning att etablera sig på arbetsmarknaden, säger Håkan Gustavsson, analytiker vid Arbetsförmedlingen.

För jobbsökande har det under våren ljusnat något enligt Arbetsförmedlingen. Sysselsättningen ökar enligt prognosen med 41 000 personer under 2014. Det råder brist på sökande inom jobb som kock och lastbilsmekaniker. Men samtidigt är det fortsatt svårt på arbetsmarknaden för många andra yrkesgrupper. Exempelvis inom kultur och media, sjöfart och vissa montörsjobb.

– En röd tråd är utbildning. Eftergymnasial utbildning är ett triumfkort att ha på handen. Vi ser ungefär 1,3 miljoner rekryteringar under loppet av 2014. Det finns alltså väldigt många jobböppningar för den som är arbetssökande. Ta fasta på de chanserna och sökt aktivt, säger Håkan Gustavsson.