MODE

Svenskt genombrott möjliggör återvinningsbara kläder

1:42 min

Världens första klädesplagg av återvunnen bomull har tagits fram i Sverige. Boråsföretaget Svenskt konstsilke och Textilhögskolan har varit med i skapandet.

Den gula sommarklänningen ser ut som vilken klänning som helst, men den är trots det unik i sitt slag. Klänningen är nämligen den första i världen helt att tillverkas i återvunnen bomull.

Genom en ny, svensk teknik har man för första gången lyckats återvinna fibrer från bomullsplagg till perfekta, nya textilfibrer som sedan kan användas i tillverkningen av nya textiler.

Sommarklänningen är ett samarbete mellan flera svenska textilföretag, bland annat Boråsföretaget Svenskt konstsilke som har gjort garn av den återvunna textilfibern.

På Smart Textiles på Textilhögskolan i Borås har man även kardat, stickat, designat och sytt sommarklänningen som nu ska visas upp på Almedalsveckan.

– Om vi här i Sverige får en bra metod för att göra detta så ökar det textilindustrins konkurrenskraft. Sedan är det väldigt roligt med projekt som gör något bra för miljön, säger Lena-Marie Jensen, projektkoordinator på Smart Textiles.

Henrik Norlin är affärsutvecklingsansvarig på företaget Re:newcell som har tagit fram den nya tekniken. Han menar att återvunnen textil är en nödvändighet i framtiden för att kunna fylla en ständigt stigande efterfrågan på bomull, samtidigt som man gör det på ett miljövänligt sätt.

– Jag tror att vi kommer se en utveckling som påminner om den som vi ser hos papper där alla textilier kommer ha en viss inblandning av återvunnen textil och en viss inblandning av ny textil.