Analytiker: Pundet oviktigt för Skottland

1:40 min

Med tolv veckor kvar till folkomröstningen om självständighet i Skottland råder det så stor osäkerhet om många ekonomiska frågor att många skottar inte kommer våga rösta ja till att lämna Storbritannien. Det tror ekonomen Eoin McLaughlin som forskat på hur det gick till när Irland lämnade Storbritannien på 20-talet.

Det var ekonomiskt osäkert när Irland lämnade Storbritannien 1922 och det kommer bli likadant om Skottland gör det, säger Eoin McLaughlin på universitetet i Edinburgh.

Han tror att Skottland och Storbritannien kan få betala högre ränta på sina nya lån under en tid efter en eventuell uppdelning, men den stora utmaningen blir om Skottland hamnar utanför EU några år.

Risken finns då att internationella företag flyttar till England eller någon annanstans. En annan oro som finns är att Skottlands nya valuta skulle tappa i värde. Men där överdrivs problemen, tycker McLaughlin.

– Den brittiska regeringen säger att ett fritt Skottland inte kan ha kvar pundet men det är väl bara att skottarna tar fram en egen valuta som följer det brittiska pundet. Då begränsas visserligen Skottlands möjligheter att föra sin egen penningpolitik men det är ingen skillnad mot hur det är i dag, säger McLaughlin.

Han tror överhuvudtaget att Skottland kommer att klara sig bra ekonomiskt oavsett om landet stannar i Storbritannien eller inte.