Unga sommarjobbar med att starta eget företag

1:36 min

Att sommarjobba genom att starta eget företag lät som en bra idé för 25 Gävleungdomar som alla gått ut andra året på gymnasiet.

De nappade på Ungföretagsamhet i Gävleborgs erbjudande om två veckors feriearbete.

Edvin Åkerlund, Jakob Norman och Viktor Olsson går i vanliga fall på teknikprogrammet på Polhemsskolan. De har valt att göra en parkeringsapp.

– Appen ska hjälpa till att hitta parkeringar. Den kommer att ge information om vad alla parkeringar i närheten kostar, hur många det finns och hur man hittar dit, säger Viktor Olsson.

– Det kommer även att stå om det är enkelriktade gator, så man slipper trassla med det, säger Jakob Norman.

Ungdomarna som deltar har flera olika företagsidéer, däribland försäljning av egentillverkade smycken och utvecklande av appar till mobiltelefoner.

Affärsidéen med en parkeringsapp väcktes när Starta eget-kursen drog igång för snart två veckor sedan.

– Det var andra dagen som vi gjorde en övning där man skulle lägga upp idéer. Vi tog den här idén eftersom det var den bästa vi fick, säger Jakob Norman.

Ungdomsarbetslösheten är stor i Gävleborg. Kan det vara en lösning på problemet att starta eget?

– Först och främst får man ett jobb genom den här kursen, det blir som ett sommarjobb. Lyckas man sedan starta ett UF-företag får man i gång det under året och har ett jobb då också, säger Viktor Olsson.

– Alla kan ju göra det här, vi hade ingenting för fem dagar sedan, säger Jakob Norman.

Han och Viktor Olsson får medhåll av Edvin Åkerlund, som tycker att han lärt sig en hel del under veckorna som gått.

– Det har varit väldigt lärorikt. Vi har lärt oss massor och haft föreläsningar och om marknadsföring och säljande, säger Edvin Åkerlund.