S och SD strider om de missnöjda

1:33 min

Var fjärde av landets drygt 400 000 förstagångsväljare är arg och besviken på samhället. Många av dem gillar Sverigedemokraterna. Men inför valet får Jimmie Åkessons parti konkurrens.

De unga missnöjda väljarna lockas även till Socialdemokraterna, visar en undersökning från Örebro universitet. 

– S och SD konkurrerar om de desillusionerades röster, alltså de som har ett lågt intresse för politik och som inte själva deltar, säger statsvetarprofessor Erik Amnå som lett undersökningen.

Det är 1 500 förstagångsväljare som fått frågor om vilket parti de tänker rösta på i höst. En tredjedel har inte bestämt sig än. Av undersökningen, som presenteras under politikerveckan i Almedalen, framgår att var fjärde mellan 18 och 21 år är arg eller besviken på samhället.

De litar inte på institutionerna, inte på politikerna och inte heller på sina medmänniskor. De upplever vanmakt och är mindre nöjda än andra med hur demokratin fungerar.

De flesta i den gruppen är män och de dras oftast till Sverigedemokraterna. Men, visar undersökningen, även till Socialdemokraterna. Lite oväntat kan man säga.

– De är just nu i opposition så att det är möjligt att det gör att de framstår som mer intressanta än de skulle ha gjort som ett regeringsparti, säger Erik Amnå.

Erik Amnås förklaring delas av Jakob Hultgren, andre vice ordförande i intresseorganisationen Sveriges Elevkårer och själv förstagångsväljare.

– De förstagångsväljare som i dag är 19 år, de har ändå levt mer eller mindre sin politiskt medvetna tid under en alliansstyrd regering. Det socialdemokratiska maktpartiet som det varit under 40 år, det är inte lika självklart för de väljare som går och röstar i dag, säger han.