Mexikansk flyktingvåg kan bli valfråga i USA

1:37 min

Amerikanska gränsvakter har på senare tid omhändertagit tusentals flyktingbarn vid gränsen mot Mexiko. Barack Obama ber nu kongressen om flera miljarder kronor för att hantera de stora tillströmningarna. 

Barack Obama kommer att be kongressen om ett tillskott på över 14 miljarder kronor för att hantera den senaste tidens stora tillströmning av ensamkommande flyktingbarn och mödrar med små barn.

Det uppger en källa i Vita Huset till nyhetsbyrån AP. De senaste åtta månaderna har amerikanska gränsvakter omhändertagit omkring 50 000 barn vid gränsen mot Mexiko, det är dubbelt så många som under samma period förra året.

Detta är en humanitär kris som också håller på att bli en politisk kris för president Obama. Flyktingmottagningarna i delstaterna som gränsar mot Mexiko är överfulla och när myndigheterna inte vet vad de ska göra av flyktingarna släpps många i väntan på att deras fall prövas, hur många som sedan går under jorden är det ingen som vet.

Av allt att döma är det en blandning av hopp och skräck som får så många barn och mödrar att lämna sina hemländer i Centralamerika för den långa resan norrut.

I Honduras, Guatemala och El Salvador lever de under hot om våld och utpressning från kriminella gäng. Hoppet kommer från ryktet att barn och kvinnor som ger sig tillkänna hos gränsvakterna numera automatiskt får stanna i USA. Vita Huset säger är det är människosmugglare som sprider ryktet för att tjäna pengar och det fick president Obama att häromdagen vända sig direkt till föräldrar i Centralamerika,

– Skicka inte hit era barn för de får inte stanna, var presidentens budskap.

Samtidigt har försöken att reformera immigrationslagstiftningen i USA havererat. Senaten antog en ny lag förra året men den måste godkännas i representanthuset också och där har republikanerna blockerat alla överenskommelser.

Nu när flyktingkrisen vid den mexikanska gränsen har gjort invandringen till en valfråga vill republikanerna inte stöta sig med sina konservativa väljare inför mellanårsvalet.