Dagens partiledare

Stefan Löfven (S) först ut på scenen i Almedalen

22 min

Dagens partiledare har beskrivits som en man som lyssnar, lyssnar, lyssnar, och till slut bildar sig en åsikt, som han sedan driver ända in i kaklet.

– Den som tror att det blir enkelt att vinna valet gör ett misstag. Det kommer att bli en stenhård valrörelse, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven när han frågas ut av Lotta Bromé, P4 Extra och Thomas Ramberg, Ekot.

Thomas har fått en klocka han plingar i om han anser att Stefan Löfven inte är tydlig nog i sina svar. Bland annat handlar det om skatter där alla partier måste förhandla för att få igenom sina förslag.  Löfven håller med om det men säger att alla partier går till val var för sig. Får man inte över 50% ensam måste man kompromissa. Det är riktningsgivaren som är viktig.  

Ni har lovat sänkt skatt på 75 kronor till 100 000 garantipensionärer. Målet i steg två att ta bort hela klyftan för de som tjänar motsvarande en medelinkomst för kvinnliga pensionärer, alltså 12 000 kronor i månaden, till 2016. Det blir 280 kronor mer.

– Vi tycker att skillnaden på beskattningen mellan lön och pension är helt fel, säger Löfven. Vi har varit emot den från början för pension är uppskjuten lön.

Det låter som en droppe i havet.

--Nej, det är inte lite för en pensionär.

Är det ett löfte oavsett hur ekonomin utvecklas? 

– Vi lovar att ta bort klyftan om inte något alldeles dramatiskt inträffar, en kollaps, då är det mycket som kan ändras, men annars är det ett definitivt löfte, säger Löfven.