Kommentar: Löfvens tal hettade aldrig till

15 min

Socialdemokraterna var först ut när politikerveckan i Almedalen inleddes på söndagen. Partiledare Stefan Löfvens tal på kvällen spände över många frågor och ämnen, men det hettade aldrig till, säger Somar Al Naher, ledarskribent på Aftonbladet.

– Han pratade väldigt mycket om grundvärderingar, men jag saknade att det aldrig hettade till kring någon fråga, säger Somar Al Naher.

Löfven tog avstamp i att Svenskarnas parti talade i Almedalen i går och ämnena i hans tal spände sedan över allt från försvarspolitik, utbildning, förskolegrupper, till pensioner, forskning och innovation, vinster i välfärden och jobb. I sociala medier kritiserades Löfven för att vara alltför ideologisk och det efterlystes mer konkretion.

– Det är ganska härligt att tala om hopp, men det gör också att man slipper vara konkret, man slipper ha program och förslag och ekonomi för de närmsta åren, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg efter talet.

Daniel Suhonen, S-märkt debattör på tankesmedjan Katalys, efterlyste innan talet en ideologisk berättelse från Socialdemokraterna, men säger efter talet att det saknas något i den socialdemokratiska politiken.

– Jag tror att det finns en socialdemokratisk berättelse, och jag tror att Löfven är väldigt nära den, men han når inte riktigt fram. Jag tror att det är någonting som saknas i den socialdemokratiska politiken, och jag tror att det är vrede, säger Suhonen, som också vill se mer självförtroende hos Socialdemokraterna:

– Använd sommaren och känn på den här vänstervinden, prata med dem som vill rösta på Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet och plocka upp det bästa och gör det till ert, är Suhonens tips till Socialdemokraterna.

Somar al Naher säger att många pratar om problemen med att samarbeta partier emellan, men hon tror snarare att andra partier kan förstärka förslag.

– Där Socialdemokraterna inte vågar, fast egentligen vill, där finns andra partier som vågar lite mer, och jag tror att de kommer att klara det och det kommer att bli ett naturligt läge att förhandla.

Lyssna på talet här