Löfven lovade maxtak i förskolor

1:35 min

Socialdemokraterna lovar ett maxtak för småbarnsgrupperna i förskolan. Mer än 23 000 av de yngsta barnen går i dag i en alldeles för stor grupp, enligt Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

– För ett barn blir det en otrygghet. Inte sedd under samlingen. Ensam där vid gungan, igen. För en förälder innebär det en oro. För förskolepersonalen: en frustration. Och för vårt samhälle är det en skam, sa socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven under sitt tal i Almedalen.

Löfven var först ut av partiledarna att hålla tal på Almedalsparkens scen.

Redan på en pressträff tidigare på söndagen sade han att Socialdemokraterna ska införa ett maxtak i förskolan om de vinner valet i höst.

En förskolegrupp för barn mellan 1 och 3 år ska bestå av högst 15 barn. 

Stefan Löfven inledde sitt tal i kväll med att varna för rasism, och han fick också långa applåder när han pratade om jämställdhet.

S-ledaren sade bland annat att heltid ska bli norm, att delade turer och staplandet av visstidsanställningar ska bort och att uttaget av föräldraförsäkringen måste bli jämställt.

– Här finns en stor uppgift för den feministiska regering vi ska bilda. Sverige ska vara en feministisk förebild i hela världen. Människor ska behandlas som människor. Detta är mycket, mycket mer än ett löfte. Det är vår plikt.

Stefan Löfven angrep också den borgerliga regeringen för att vara osolidarisk.

– Det är ett förbannat uppdelande i vi och dom, i starka och svaga, i syndabockar och särintressen. Och resultatet går att sammanfatta i sex ord: Arbetslösheten steg. Skolresultaten sjönk. Välfärden brast. Det är minnesplaketten över regeringen, 2006 till 2014.