Dagens partiledare

Schyman: "Det finns inte på kartan att vi inte kommer in"

24 min

Gudrun Schyman är segerviss. Partiledaren drog ner applåder när hon gästade Lotta Bromé, och berättade att hon kan tänka sig att samarbeta med de borgerliga.

Gudrun Schyman vill ha en ny regering, ledd av Socialdemokrater.  Men hon var noga med att påpeka att även Socialdemokraterna är begränsade när det gäller feminism.

– Vi bildades under en socialdemokratisk regering. Men Socialdemokraterna har en större kunskap än de borgerliga om struktur, om hur kvinnor värderas annorlunda i samhället i alla lägen, säger hon.

– Vi kan samarbeta med borgarna om enskilda sakfrågor. Synen på den delade föräldraförsäkringen vet jag att Birgitta Ohlsson i Folkpartiet är med på.

Partiet har fortfarande inte diskuterat frågan om ministerposter eller om Fi bara vill vara ett stödparti till regeringen. Hon är inte orolig för att fälla en rödgrön majoritet,  och att hon snor röster från sina gamla kompisar i Vänsterpartiet ser hon inte som illojalt.

– Jag gillar inte pratet om att sno. Det går väldigt bra för Vänsterpartiet, och det finns röster åt oss alla, säger hon.

Schyman berättade även om sitt liv som nykter alkoholist.

– Jag dricker ingen alkohol alls, jag har nog druckit tillräckligt redan. Det är som att ha en nötallergi, man får tänka "äter jag en nöt, så kommer jag att dö."

Schyman är övertygad om att hon kommer över fyra procent, och tror att partiets framgångar piskar på de andra partierna.

- Vi ska över fyra procent, det finns inte på kartan att vi inte kommer in. Alla partier hissar nu den feministiska flaggan i topp. De hade aldrig gjort det om inte vi var där.