P4 SOMMAR

Böcker som väcker känslor av värme – och smutsighet

6:42 min

Den här veckan tipsar P4 Sommars bokexperter Morgan Larsson och Annika Koldenius om Sommarboken av Tove Jansson och Mörka platser av Gillian Flynn.

Böcker hör sommaren till och olika böcker framkallar olika känslor. P4 Sommar väljer att sikta in sig på just känslorna i sommar – ihop med bokexperterna Annika Koldenius och Morgan Larsson.


Bok: Tove Jansson – Sommarboken
Känsla: Värme och trygghet

– Idag tänker jag glida vidare lite, jag väljer värme och trygghetskänsla. Då blir det Sommarboken av Tove Jansson, säger Annika Koldenius.

– Hon är ju mest känd för Mumintrollen men hon har ju skrivit mycket annat. Sommarboken läser jag varje sommar, den handlar om en farmor, en pappa och om Sophia som är ett barn. De bor på en ö på sommaren. Farmordern är nog en blandning av Tove Janssons egen mamma. Det handlar om relationen mellan farmodern och Sophia, det blir trygghet när farmodern ger sitt barnbarn tips och råd, hon visar världen för henne, säger Annika Koldenius.

– Det är inte en roman, inte en novellsamling. Det är 22 korta kapitel som ändå hänger samman. I början är Sophia rädd, hon oroar sig för att dörren inte är låst. Farmodern säger att dörren är alltid öppen så du kan sova tryggt!


Bok: Gillian Flynn – Mörka platser
Känsla: Smutsighet/hopp

– Nu blir det läskigt. Jag försöker hitta känslan – jag tror det blir smutsighet och hopp. Boken heter Mörka platser av Gillian Flynn, säger Morgan Larsson.

– Här är hjälten ingen vanlig hjälte, hon är svag, traumatiserad, tjuvaktig och opålitlig. Hennes familj mördades när hon var sju år, hennes bror sitter i fängelse för morden och hon har växt upp med på pengar från en fond som snälla människor har samlat in till henne.

– Nu är hon 30 år och pengarna börjar ta slut. Hon vet inte vad hon ska göra, hon kan inte tänka sig att jobba. Hon blir kontaktad av mordklubben – de samlar på saker som har med mord att göra. De är säkra på att sanningen om mordet av hennes familj inte stämmer. De erbjuder henne pengar för att hon ska börja utreda hur mordet gick till. Är hennes storebror mördaren eller hur ligger det till?

– Hon skriver så bra, allt är realistiskt. Man blir inte besviken på slutet, jag är så känslig för dåliga slut, säger Morgan Larsson.


Annika Koldenius är bokrecensent och något av en bokfantast – hon läser över 100 böcker om året. Efter sommaren kommer hennes första egna bok ut – Vi var alltid beredda.

Morgan Larsson är programledare och författare. Han sänder bland annat P3-programmet Christer och Morgan rapporterar. I höst kommer hans andra bok ut – Det opålitliga hjärtat.