Nätshopping skuldsätter många unga

1:24 min

E-handeln är den största anledningen till att unga blir skuldsatta, enligt Kronofogden. I dag är det 140 000 unga mellan 18 och 25 år som har skulder. 

Det kan handla om någon hundralapp. En här och en där - men när du missat några sådana fakturor blir beloppet snabbt högre. E-handel är den störta anledningen till att unga är skuldsatta, enligt Kronofogden. 

En av dem är 22-årige Gabriel.

– Jag visste inte om den här processen från inkasso till kronofogden och vad den innebär. Jag trodde att det skulle lösa sig själv till slut. Det blev en stor börda och jag öppnade inte ens breven till slut, säger Gabriel som varit skuldsatt sen han var tonåring. 

Det började med en obetald räkning, som snabbt blev till dyrare skulder efter att han köpt saker på nätet och tagit snabba lån. Gabriel säger att han hade behövt någon som berättade vad konsekvenserna skulle bli.

– Man får fan lida av det. Bara som en så enkel grej som att köpa en mobil, man kan inte ens göra det för att man har en prick hos Kronofogden. 

En anledning till att det är just nätshoppingen som leder till skulder, är för att det är så enkelt att handla och att det knappt känns som riktiga pengar, menar Eva Lidström Adler, chef för Kronofogden, s.k. rikskronofogde. 

Hon säger också att unga måste få lära sig mer om skulder och vad det innebär att vara skuldsatt redan i skolan. Det behövs inget nytt ämne, menar hon, men att lärare pratar om lån och fakturor i flera olika ämnen som svenska, samhälle och matte.

– Man måste förstå vad som händer om man inte betalar fakturan och vilka konsekvenser det kan få. För om inte pengarna räcker i slutet av månaden så blir ju livet ganska fattigt och trist.

Nu hoppas Gabriel kunna få till en avbetalningsplan hos Kronofogden.

– Någon gång måste man ju fixa det där om man vill komma in i samhället och få vara som en vanlig människa.