Campingar för EU-migranter startar upp imorgon

1:55 min

Från och med i morgon kommer Göteborgs Räddningsmission ordna boenden i campingvagnar för fattiga EU-migranter.

Det handlar i första hand om att hjälpa hemlösa barnfamiljer från exempelvis Bulgarien och Rumänien så att de slipper bo i bilar och i tält och tillfälliga skjul.

Göteborgs stad skjuter till en halv miljon för ändamålet och olika församlingar ombeds ge plats på sina parkeringar.

För även om parkeringen vid Kallebäck, där många EU-migranter levt den senaste tiden nu står tom, så har inte människorna lämnat Göteborg.

En del  finns vid Hedens parkering, där tigger Georgi Gatev från Bulgarien om några kronor från dom som ska parkera sina bilar:

– No money - finance kaputt, säger han om situationen i Bulgarien.

I tio år arbetade Georgi på byggen på Cypern innan ekonomin rasade och han tog sig vidare till Sverige. Stolt visar han identitetspapper med EU:s blåa flagga och gula stjärnor, han är EU-medborgare och familjeförsörjare.

Georgis två barn är i Bulgarien, men många andra barn i Göteborg lever just nu under svåra förhållanden.

Ulrika Falk på Göteborgs räddningsmission avtalar nu med församlingar om uppställning av husvagnar, där barnfamiljer kan bo under drägliga villkor:

– Campingar för barnfamiljer är inte den mest optimala lösningen, men det är ett steg på vägen. Det föreningsstödet vi får för att ordna tillfälligt boende är inte permanent eller långsiktigt. Det är till för de barn som är i yttersta nöd och sover ute.

För 6 år sen stängdes Meros camping, och 8 barnfamiljer av romskt ursprung som bott längre än ett år på campingen fick stanna.

Ulrika Falk arbetade med familjernas integrationen och konstaterar idag att den gick bra, idag är nästan alla integrerade göteborgare, barnen går i skolan och många av de vuxna har jobb:

– Det finns ett stort värde i att man vågar lite mer och är modig i frågan. Det genererar saker i barnens liv och för hela gruppen, säger Ulrika Falk.

Dario Espiga, socialdemokratiskt kommunalråd i Göteborg är politiskt ansvarig för den aktuella satsningen med extra resurser för barnfamiljer.

Han menar att det är föräldrarna själva och länder som Bulgarien och Rumänien, som egentligen har det yttersta ansvaret för barnens bästa:

– Jag har aldrig påstått att det är enkelt att lösa. Men jag skulle må dåligt om jag slutade hjälpa människor, säger Dario Espiga.