De ska korsa Madagaskars regnskog

9:06 min

Imorgon lämnar fyra killar Sverige för att ge sig ut på ett en månads långt äventyr. De ska försöka korsa Madagaskars djungel för regnskogen skull.

Expeditionsledare är Nicklas Lautakoski som tröttnade på arbetet som IT-säljare. Han var uttråkad på nio till fem-livet och upplevde att han hade fastnat i ett ekorrhjul.

2012 sa han upp sig för att bli äventyrare på heltid.

– Till slut insåg att jag det var en ohållbar situation. Jag vill göra det som jag brinner för allra mest i livet och känna att jag har en meningsfull sysselsättning, säger Nicklas Lautakoski.

Tillsammans med kamraterna Albin Isaksson, Alexander Gustafsson och Elias Sjöberg ska nu Nicklas Lautakoski försöka korsa Madagaskars djungel för att uppmärksamma den allt minskande regnskogen. 

Under senare delen av 1900-talet och med fortsättning under 2000-talet har världens regnskogar krympt kraftigt. Madagaskar är inget undantag.

– Regnskogen skövlas och någonting måste göras, säger Nicklas Lautakoski.

Kamraterna kommer att genomföra den expeditionen helt på egen hand, bära all packning själva, laga sin egen mat och navigera själva - något som är extremt ovanligt.

Förberedelserna har pågått i ungefär ett år.

– Vi har planerat vilken rutt som är den säkraste, utrustning, administration, olika sorters tillstånd, fixa med solceller för att kunna fota och filma, och sen alla vaccinationer, säger Nicklas Lautakoski.

Expeditionen går genom fuktig regnskog, över forsande floder och över höga berg i omkring 50 mil. Förutom den fysiska utmaningen är bland annat matbrist, giftiga insekter och tropiska sjukdomar någonting som gruppen måste förbereda sig på.

– Vår grundmat är nudlar, ris, socker och salt. Proteinet kommer vi hitta själva, säger Alexander Gustafsson som i vanliga fall är kock på Nytorget 6 och nu byter lyxmat mot sniglar och insekter.

Teamet lämnar Sverige den 1 juli och beräknas vara tillbaka igen den 5 augusti.

Expeditionen dokumenteras för WWF och kan följas på Team Madagaskars hemsida.