Militärforskare: Saab har gjort ett kap

2:12 min

På söndagen blev det klart att försvarskoncernen Saab tar över Kockums ubåtsvarv i Karlskrona. Militärforskaren Oscar Jonsson säger att Saab har gjort en bra affär.

– Saab har fått en fantastiskt bra affär. Tidigare var Thyssen Krupps bud 1,4 miljarder, nu gick det för 340 miljoner. Vidare så har den svenska staten gått in och tagit ansvar för att sanera varvet, så det är en väldigt bra dag för Saab. Det är också bra för svenska staten och försvarsförmågan, men Saab har kommit undan väldigt bra, säger Oscar Jonsson, militärforskare vid King's College i London.

Redan i våras ska försvarskoncernen Saab och tyska Thyssen Krupp ha enats om att Saab skulle ta över det tyskägda ubåtsvarvet i Karlskrona, men det var först igår som företagen enades om prislappen på 340 miljoner kronor.

För Saab innebär affären att man tar över både lokalerna och kontrakten för de 900 som varit anställda vid varvet tidigare.

Anledningen till den relativt låga prislappen, menar Oscar Jonsson, är att det svenska försvaret har försökt sänka värdet i företaget genom att sluta lägga nya beställningar.

– Det har att göra med att Försvarets Materielverk för ungefär ett år sedan slutade att lägga ordrar för att svälta ut det för ett svenskt tillbakatagande. Det är det som har fått ned priset. Man har visat att man kommer inte ge fler ordrar så länge Tyskland äger det, säger Oscar Jonsson.

Varvet, som tillverkar, sätter ihop och reparerar ubåtar till det svenska försvaret, har ägts av Thyssen Krupp sedan den svenska staten bestämde sig för att sälja ut företaget Celsius Kockums för tio år sedan.

Den dåvarande socialdemokratiska regeringen har sedan dess fått mycket kritik för affären, och Oscar Jonsson håller med om att det kanske hade varit bättre att aldrig sälja ut bolaget.

– I avslutning kan jag väl säga att det är trist att man tänkte så fel och sålde det för tio år sedan. Visst, det är bra att det här sker i dag, men det har också varit tio år av onödigt trubbel om man tänkt annorlunda från början, säger Oscar Jonsson.