Supervalåret 2014

Björn Lindberg reder ut - hur super är Almedalen?

6:36 min

Är det per automatik super i Almedalen det här året med tanke på att det är ett supervalår, eller är det som vanligt i Visby? Den här frågan ställer Björn Lindberg till två riktiga Almedalsexperter.

– Jag tror inte att det blir så stor skillnad förutom att partierna kommer att vara ovanligt nervösa för att inte ha koll på allting, säger pr-konslut Staffan Dopping.

– Jag tror att vi kommer att se en enorm reaktion mot rasism på en rad olika sätt. Jag tror att Almedalen kommer att resa sig mot rasismen, säger mediestrategen Brit Stakston.

Årets Almedalen slår rekord med 3 000 officiella evenemang och fler besökare än någon gång tidigare.

Det som utspelar sig i Almedalen är dessutom mer öppet än förut.

– Jag skulle verkligen rekommendera vem som helst att gå omkring på denna plats och gå på seminarier, som är gratis. Nu är det ju dessutom möjligt att ta del av dem via digitala plattformar, säger Brit Stakston.

Almedalen är ju annars platsen där man minglar, nätverkar och knyter kontakter. Hur går det egentligen till i allt myller av folk?

Staffan Dopping säger att man som besökare inte behöver fundera så mycket på det där.

– Alla går genom samma port till Almedalen så förr eller senare träffar du på folk som du känner eller som du vill lära. Visby är lagom trångt för att se till att människor träffas. Men man kan inte vara jättesocialt handikappad om man ska trivas här.

Visst låter det helt fantastiskt trevligt? Minglet sköter sig självt, det finns något för alla och det är mer öppet och välkomnade än någonsin.

Björn Lindberg blir genast taggad och gör ett försök att boka ett hotellrum hos en av de stora hotellkedjorna.

– Det är fullt den veckan, svarar receptionisten.

Nästa år då?

– Det är fullt då.

Året därefter då?

– Ja, det är fullt då också. Vi har lång väntelista.

Nej, Almedalen får ingen Björn Lindberg i år. Men Almedalen lär få en hel del utspel och nyheter, i vanlig ordning. Det är ju en alldeles utmärkt för ögonbrynshöjande utspel och politiska händelser.

Staffan Dopping minns 2007 då han jobbade som informationsdirektör på Försvarsmakten. Under Moderaternas dag i Almedalen berättade finansminstern plötsligt att det skulle skäras flera miljarder i försvarsbudgeten.

– Jag var i Visby när bomben fälldes av Anders Borg. Jag såg minen på Mikael Odenberg. Det är kul att ha som minne.

Mediestrategen Brit Stakston har ett annat starkt minne. 2009 bestämde hon sig nämligen för att börja twittra under Almedalsveckan.

– Jag twittrade och twittrade, men till slut kunde jag inte twittra längre för jag blev avstängd. Twitter hade trott att jag var en slags spam-robot.

Spam-robot är det nog många i Almedalen som kan kallas, för övrigt. Så glöm inte att det mesta går att ta del av på nätet, även om man inte är på plats i Visby.