Kommentar: Björklund lyckades behålla allvar bland skämten

60 min

Göran Hägglund höll i sitt tal ett långt avsnitt med ordvitsar och tematiska skämt – men det var berättelsen om den cancersjuka Marianne som fick kommentatorernas beröm efter talet.

Hägglunds tal beskrivs av kommentatorerna som ett typiskt Hägglund-tal.

– Det var en uppräkning av kärnfrågor för KD – ett valår satsar man på de säkra korten. Det utspel man hade idag, om garanti för äldreboende för de över 85 år är också exempel på det, säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.

– Han talade om några av sina favoritämnen, familjepolitiken exempelvis. Han hittade en egen vinkel på jämställdheten, men han sa inget om rasism, vilket jag trodde alla skulle göra i sina tal, säger Elisabeth Sandlund på tidningen dagen i sin kommentar efter talet.

Men Hägglund lutade sig en hel del på meriter från de senaste mandatperioderna, menar Tomas Ramberg.

– Han sa att ”vi har sänkt skatten för pensionärer si och så många gångar och höjt bostadstillägget”, men det saknades en fortsättning där efter som Alliansen kommit fram till att de inte kan lova fler skattesänkningar. Då flyr han i stället in i det löfte man presenterar idag och kallar det ”nästa steg” för att göra Sverige bättre för äldre.

Men i ett ämne talade Hägglund om att regeringen inte nått fram, något som tilltalade Dagens Elisabeth Sandlund. Göran Hägglund tog i avsnitten om vård upp ett fall med cancersjuka ”Marianne” som dog ett år efter att hon fått besked att behandling kunde vänta.

– Jag gillade hans angrepssätt gällande sjukvården. Han sa att ”jag skulle kunna säga att allt har blivit mycket bättre, men det gör jag inte, vi har lång väg kvar”. Det stämmer överens med verkligheten, säger Elisabeth Sandlund.

Så trots att Hägglund gjort sig känd för att alltid ha med en serie skämt i sina tal är det allvaret han får mest beröm för.

– I år fick i kliva in i trädgårdslandet när det kom till skämten, då ska man ha koll på grönsaker. Det var rätt svagt; om vaga ordgubbar och Schymans brända klöver som blev "gräsligt". Jag ger honom en trea av fem - eftersom han lyckades få fram allvaret. Han är bra på humor men nu lyckades han behålla allvaret, säger retorikexpert Elaine Eksvärd.

Skämten i talet handlade om hur oppositionspartierna tillsammans med Fi hade ett gemensamt trädgårdsland – men utöver det kritiserade Hägglund även S för deras säkerhetspolitik, och hur partiets tilltänkta samarbetspartier ser på försvars- och säkerhetspolitiken. Ändå hade Ekots Tomas Ramberg väntat sig hårdare attacker mot det rödgröna alternativet.

– Det är en existentiell situation för Alliansen just nu – överlevnadschanserna ser ut att vara små, säger Tomas Ramberg i en kommentar efter Hägglunds tal.

– Det är ingen tvekan om att i det här valet – där flera partier gränsar till att komma in i riksdagen – så ökar de centrifugala tendenserna; alltså lusten att profilera det egna partiet för att försöka klara sig själv kvar. I takt med att Alliansens chanser för att regera vidare minskar, så blir intresset av att rädda sig själv större. Närmar vi oss valet och det fortfarande ser chanslöst ut för Alliansen då kommer vi att få se ännu mer av egen profilering, säger Tomas Ramberg.

– Slitningarna kommer när det blir tufft. Får Alliansen inte fortsatt förtroende men KD blir kvar i riksdagen, då är det partiegoistiskt inte en förskräcklig lösning – man kan regera sig själv till döds. Att få fyra år att lyfta fram sina kärnfrågor kan på lång sikt rädda partiet, säger Elisabeth Sandlund på tidningen Dagen.