Väljarna tror inte på S skattelöfte

1:45 min

Socialdemokraterna har lovat att inte höja inkomsskatten. Men nästan varannan svensk tror inte på det.

Nästan varannan svensk tror att de kommer att få höjd inkomstskatt om Socialdemokraterna vinner valet i höst. Det visar en opinionsmätning som Sifo har gjort åt Ekot.

Tryggve Engelbert, Parz Fakuriean och Petra Näslund, som alla räknar med att inkomstskatterna höjs om Stefan Löfven blir statsminister.

– Ja, det tror jag. Det är vad de signalerar, både direkt och indirekt. De ställe ju ut ganska stora löften om minskad skatt för pensionärer, som är ohyggligt många. De behöver ju ha in pengar i så fall.

– Jag tror att de kommer att höja den. De tänker att om de höjer, kanske det blir bättre för ekonomin.

– Det brukar vara deras politik och jag anser också att den borde höjas lite grann.

Stefan Löfven, och andra i Socialdemokraternas partiledning, har flera gånger sagt att vanliga löntagare inte kommer att få höjd inkomstskatt, om det blir maktskifte i höst. Bara de som tjänar över 60 000 kronor i månaden ska få betala lite mer i skatt, är beskedet.

Men 47 procent av väljarna tror ändå att inkomstskatten kommer att höjas med en socialdemokratiskt ledd regering. Det visar en opinionsmätning som Sifo har gjort på uppdrag av Ekot.

Så här säger Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, om resultatet.

– Det låter som att det är många som kommer att bli positivt överraskade under valrörelsen, när de här frågorna kommer att diskuteras mer. Där kommer vi socialdemokrater att vara väldigt tydliga, att vi kommer inte att höja skatten för vanliga löntagare.

Vad gäller skatten på bostäder visar Sifos opinionsmätning att 39 procent av väljarna tror att även fastighetsskatten, det som idag kallas fastighetsavgift, kommer att bli högre om Stefan Löfven blir statsminister i höst. Magdalena Andersson ger besked:

– De kan känna sig alldeles lugna. Vi socialdemokrater har inga planer på att höja fastighetsskatten.

Varför tror du att de tror att ni ska höja båda inkomstskatt och fastighetsskatt, då?

– Ja, det är uppenbart att vi behöver vara tydligare i våra besked till svenska folket, att vi inte har några planer på att höja fastighetsskatten eller inkomstskatten för vanliga löntagare.