Dagens partiledare

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson: "Jag hade inget gäng"

28 min

Sverigedemokraterna fortsätter att ragga S-röster. I dag presenterade partiet förslag om slopad pensionärsskatt och beskattning av storbankerna, nästan identiska med Socialdemokraternas förslag från söndagen och tisdagen.

- Jag tycker att det är de som tagit vår politik, säger Jimmy Åkesson i P4 Extra med Lotta Bromé.

Lyssna på Lotta och Tomas utfrågning av Jimmie Åkesson i dagens P4 Extra

Lotta Bromé inledde intervjun i P4 Extra med att fråga varför SD är det enda partiet som inte vill att partier ska tvingas redovisa varifrån bidrag för över 22 000 kronor kommer. Åkesson menade att det fanns en hotbild mot många av hans medlemmar, och att de därför ville värna deras anonymitet.

- Vi har ju valhemlighet i Sverige och den står över det mesta. Det ska inte behöva vara så att man som stödjare till ett parti ska behöva utsättas för påtryckningar och hot för det, säger Åkesson.

Sverigedemokraternas förslag om slopad pensionärsskatt med hjälp av beskattning av de fyra storbankerna diskuterades. Tomas Ramberg påpekade att bolånen kan höjas om förslaget blir verklighet, men Åkesson tror på konkurrens.

- Man kan inte höja avgifterna hur mycket som helst utan att kunderna flyttar till en annan bank, så konsumentmakt är nyckeln här, säger Åkesson.

Lotta Bromé menade att SD ställer pensionärer mot invandrare, precis som i valfilmen 2010.

- Det gör ju andra partier också, men åt andra hållet. Vi väljer faktiskt sänkt skatt för pensionärer framför den invandring vi ser i dag, säger Jimmy Åkesson.

Jimmie Åkessons kritiserade bild av sin barndom diskuterades. Lotta Bromé påpekade att Åkessons mellanstadielärarinna sagt att det inte fanns några invandrare där han växte upp, och citerade en gammal klasskompis som sagt att det var Jimmie och hans gäng man var rädd för i Sölvesborg.

- Min lärare bodde inte där, så hon kan inte veta hur det var i min sandlåda. Jag hade inget gäng, det fanns aldrig något gäng. Jag har aldrig varit del av någon mobb, svarade Åkesson.

Lotta Bromé citerade Sd:s partiprogram från 1996, där det står att alla etniska främlingar som invandrat efter 1970 skulle lämna Sverige, och frågade Åkesson hur han kan påstå att han inte gick med i ett rasistiskt parti 1995. Åkesson ifrågasatte citatet, men gav efter ett tag med sig.

- Jag har aldrig påstått att när jag gick med i SD att det var ett perfekt parti. Men man måste tillstå att det har hänt ganska mycket i partiet och vi har lyckats i den förändringen, säger Åkesson.

Aftonbladet presenterade på tisdagen siffror som visade att SD:s väljare föredrar Reinfeldt framför Löfven som statsminister. Och Åkesson kritiserade flera gånger Löfven i P4 Extra. Ändå ville han inte berätta vem han helst ser som statsminister.

- För min del är det intressanta vad vi kan få ut mest av, vi kan förhålla oss till detta hypotetiskt, men jag tänker inte sitta i ditt program och säga något eftersom det försämrar min förhandlingsposition, säger Åkesson.