Bankerna reagerar på SD:s förslag

1:21 min

På Sverigedemokraternas dag i Almedalen föreslår man en bankskatt för att få in fyra av de 14 miljarder, som det enligt partiet kostar att utjämna skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer.

Partiledaren Jimmie Åkesson anser att bankerna har råd med en bankskatt.

– Bankerna gör stora vinster, i hög grad för att man kan ta stora risker och skattebetalarna kan stå för säkerheten, säger Åkesson.

Finns det risk att bankerna exempelvis höjer boräntorna?
– Det är ingen effekt vi räknar med. Det är ett förslag från företagsbeskattnings kommittén. Vi vill införa den här delen för att kunna sänka skatten för pensionärer.

Sverigedemokraternas förslag till att utjämna skillnaden i skatt mellan pensionärer och löntagare kostar cirka 14 miljarder kronor och den föreslagna bankskatten ger cirka fyra av dessa. Resten av pengarna ska enligt Jimmie Åkesson tas från bland annat minskade kostnader för invandring och bistånd.

Från de fyra storbanker som skulle beskattas extra kommer kritik.

– Man ska komma ihåg att man är i valtider och då är det enkelt att sätta bankerna mot pensionärerna, men det är inte lika enkelt att införa en skatt på fyra företag i Sverige. Då måste man ha en bredare översyn som jag ser det, säger Annika Winsth, chefsekonom vid Nordea.

Sverigedemokraterna presenterade också i dag i Almedalen sin valsatsning inför riksdagsvalet på 35 miljoner kronor som kommer att ge affischering, reklam-tv och reklam-radio med partiets budskap. Färgen har hittills varit blå-tonad, men kommer nu att också vara röd. Huvudbudskapet kommer liksom tidigare att vara minskad invandring säger Jimmie Åkesson.