Asylstafetten framme efter 40 mils vandring på landsvägarna

3:37 min

Från ett litet bokbord nära hamnen i Visby sprider Asylstafetten nu sitt budskap om en mer human flyktingpolitik. Abbas Ahmadi har gått alla 40 milen.

– Hela vägen träffade vi en massa nya människor som vandrade med oss en bit och nu är vi vänner och vårt nätverk blir större och större. Det var perfekt och nu är det dags att pressa politikerna som bestämmer över folk, över människors liv, säger Abbas Ahmadi

Intill Aftonbladets och Dagens Nyheters påkostade montrar, står ett gäng unga män och kvinnor vid ett litet bord och säljer t-tröjor och berättar om sin långa vandring till stöd för papperslösa och gömda flyktingar och i protest mot den förda migrationspolitiken. Många gick kortare etapper i vandringen, men ett 40-tal personer var med hela vägen genom Skåne och Småland. Och speciellt för de gömda flyktingar som deltog blev det en speciell upplevelse, långtifrån den utsatthet som präglar deras vardag i Sverige, berättar Abbas Ahmadi.

– Asylsökande som aldrig får träffa någon, fick nu träffa massa nya människor och bli kompis med dem. De fick en månad av glädje.

Abbas Ahmadi har själv levt ett liv i skuggan. Han flydde sitt gamla hemland Afghanistan, blev utvisad från Sverige till Holland, där han fängslades, vände tillbaka till Sverige, och efter sju år i Europa fick han äntligen sitt uppehållstillstånd i Sverige för ett halvår sedan.

En annan av de som varit med alla de 40 milen är 23-åriga Caroline Wiklund från Helsingborg, och hon tycker att det har varit en fantastisk resa.

– Kärlek och gemenskap måste jag säga. Det bemötandet vi har fått från människor och organisationer som ställer upp är helt fantastiskt. Vi har ordnat olika events på vägen, och vi har haft en teater som spelar på många olika ställen för att uppmärksamma och se till att vårt budskap sprids så mycket som möjligt.

Har det bara varit kärlek?

– Ja det har det faktiskt. Jag vet att förra året när de gick i Stockholm – då var inte jag med – så var det lite strul med lite äggkastning och så, men det här året har det varit väldigt lugnt, säger hon.

Det är asylstafettens andra år. I fjol var vandringen ännu längre, dryga 70 mil. Då gick den till Stockholm och där slutade allt i en stor gatufest. I år är syftet är nå hela vägen fram till de ansvariga politikerna med de asylsökandes berättelser för att få beslutsfattarna att ändra politik. Abbas Ahmadi som var med ifjol också hoppas att politikerna tar till sig budskapet.

– Vi hoppas att vi ska få så mycket uppmärksamhet att folk ska veta att det här är människor som är tvingade att lämna sina hemländer av olika anledningar, och det finns ingen skillnad mellan en svensk ungdom eller en afghansk ungdom. Den viktigaste saken är att det måste finnas mänskliga rättigheter. Att alla människor måste ta hand om varandra som en människa.

Och skulle inte budskapet nå fram så är också Caroline Wiklund redo att vandra igen nästa år.

– Jag tycker att alla människor har rätt till ett värdigt liv och just nu ser det inte ut så. Ingen människa är illegal, säger Caroline Wiklund i Asylstafetten.