"Almedalen är friserade försök att styra journalistik"

11 min

I år bevakas politikerveckan av rekordmånga journalister - och Sveriges Radio har skickat flest. Enligt Johan Ehrenberg, ansvarig utgivare på vänstertidningen Dagens ETC, är det absurt att skicka så många för att bevaka något som inte speglar verkligheten. Sveriges Radios programdirektör Björn Löfdahl menar å andra sidan att mycket av det som händer i Almedalen är intressant för samhället.

I år bevakas politikerveckan av rekordmånga journalister. Sveriges Radio har skickat flest, 100 stycken.

Johan Ehrenberg, ansvarig utgivare ETC, menar att både SVT och Sveriges Radio skickar absurt många journalister.

– Det är 200 personer här nere, det är absurt med tanke på vad som händer här. Det här är en gigantisk PR- och lobbyverksamhet som försöker få ut ett antal frågor. Att säga att man bevakar Sverige eller samhällsutveckling från Almedalen är helt absurt, här bevakar man möjligen utspel, säger han.

Enligt honom skulle det räcka med 20 till 25 personer som bevakade dagens stora utspel.

– Proportionen handlar om att man ger sig in i en bubbla där andra styr, där man själv inte undersöker verkligheten utan agerar och reagerar på andras utspel, säger Johan Ehrenberg.

Sveriges Radios programdirektör håller inte med, utan menar att en hel del som händer i Almedalen är viktiga samhällsfrågor.

– Om man tänker på att Sveriges Radio är Sveriges största medieföretag och motsvarar i princip tre stora rikstidningar och 25 lokala tidningarna, så tycker jag att man ska se på proportionerna utifrån det. Sedan håller jag inte med alls om att det bara sker utspel, utan det händer mycket som är intressant för samhället i Almedalen. Av de här 3400 seminarierna är det väldigt många samhällsfrågor, säger Björn Löfdahl.

Att det även finns seminarier om samhällsfrågor och viktiga frågor som tas upp håller Johan Ehrenberg med om, men menar att verkligheten inte finns i Almedalen.

– Det är de friserade försöken att styra journalistik som pågår här. Det är klart att man kan göra kritiska betraktelser av det, men då handlar det om proportioner. Jag tror att om Olof Palme begripit vad han skulle skapa, så hade han aldrig gått upp på det där flaket, han hade aldrig hållit talet, säger Johan Ehrenberg.

– Det är ingen vardagsverklighet som syns här i Almedalen, men den stora mängden medarbetare vi har här gör de stora programmen, som också sänds härifrån. Jag håller med om att det inte är bra när journalistik sker i en bubbla, men här är den ju mer öppen för allmänheten än på Gärdet, det är ju människor de som är på Almedalen också, säger Björn Löfdahl.

Att Sveriges Radio i år skickat omkring 20 personer fler än tidigare år, beror enligt Björn delvis på att det är valår i år, men de politiska utspelen som släpps i Almedalen skulle ha nått journalisterna ändå, menar Johan Ehrenberg.

– Det enda som händer här är att man i ett gemytligare och mer mysigt sammanhang som journalist kan gå runt bland makthavare och politiker, man träffar efteråt och super och fortsätter långt in på kvällen, säger han.