Kommentar: Åkessons tal hade inte den vanliga politiska tonen

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sitt tal i Almedalen på tisdagskvällen möttes han av både applåder och burop. Ekots inrikespolitiska expert Tomas Ramberg säger att talet var hårt mot Åkessons motståndade och inte höll sig till den normala politiska tonen.

– Talet var ganska hårt mot motståndare, framför allt var det ett ganska tufft personangrepp mot Stefan Löfven, där han angrep honom för att inte förstå vad rasism är och talade om att "kladda inte ditt kladdiga kladd på historiens hjältar".

– Det hör inte riktigt till den normala politiska tonen, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

Många andra partier fick en känga av Åkesson i talet, framför allt folkpartistiska integrationsministern Erik Ullenhag, som Åkesson kallade "desinformationsminister".

– Han höll en längre, torr föreläsning där han talade om metodologi och sådant kring undersökningar om utanförskapsområden som inte kändes riktigt ägnade åt en stor folksamling i Almedalen, men poängen var väl att utanförskapet inte har minskat och att det har med invandring att göra, säger Ramberg.

Det känns som att Åkesson fortfarande är i någon sorts ilsken försvarsposition mot dem som kallar Sverigedemokraterna rasister, säger Ramberg, och att Åkesson odlar bilden av att SD är ett förtryckt parti.

Åkesson återkom även till SD-utspelet om pensionärsskatten och sa att beskattningsklyftorna mellan pensionärer och löntagare är "en styggelse, en skamfläck på vårt stolta välfärdssamhälles banér".

– Där har han en del problem när han tar i så hårt, han har ju trots allt tillhört dem som har släppt fram de här jobbskatteavdragen som har gjort att det finns en klyfta mellan skatten på pension och skatten på jobb, säger Tomas Ramberg.

Talet möttes av både applåder och burop, bland annat från gruppen Folkmusiker mot främlingsfientlighet som skanderade, som du kan se en video på här. Det var något som Åkesson tog upp i sitt tal:

– Jag har en stark känsla av att våra politiska motståndare, inte minst bland dem vi hör här i dag, kommer att passera anständighetens gräns. Jag vill vädja om att de ska vara lika tydliga om synen på yttrandefrihet och demokratiska spelregler, sa Jimmie Åkesson under talet.

Ekots Tomas Ramberg säger att Åkesson är ganska van vid sådant.

– Det är ganska vanligt vid deras möten. Både polisen och Sverigedemokraterna har vant sig vid att hålla dem på ett lagom avstånd så att man kan höra vad Åkesson säger, och det är också en del av showen och det passar också in i hans bild.