Giftigt plastskräp hotar livet i havet

1:23 min

8 000 kubikmeter plast flyter omkring i Skagerrak just nu. Bland annat i fjordarna kring Uddevalla, Orust och Tjörn, där stora mängder med små plastpellets sprids ut i havet från plastindustrin.

Det visar nya mätningar som gjorts av Göteborgs universitet under våren. 

En stor fara är när plastskräpet bryts ner ner i allt mindre partiklar, berättar Martin Hassellöw, forskare vid Göteborgs universitet, vid ett seminarium på den västsvenska arenan i Almedalen.

– Det i kombination med att  miljögifter som finns i vattnet gärna sätter sig på ytan och tar sig ner i organismerna, det ses som det största hotet i näringskedjan.

Bara en liten del av plasten som flyter omkring i svenska vatten kommer från Sverige. I Storbritannien till exempel, hamnar det mesta på soptippar, och sprids därifrån ut i miljön.

Isabella Lövin, som sitter i EU-parlamentet för Miljöpartiet, tycker att det behövs ett förbud mot att lägga plast på soptippar. Och att tillverkarna ska ta ansvar.

– De måste ta ett ansvar för att se till att all plast de tillverkar ska gå att återvinna, och att plasten inte ska innehålla kemikalier. Och att man ska minimera användningen av plast från början.

Miljöminister Lena Ek (C) håller med. Hon säger också att hon är beredd att skärpa den svenska miljölagstiftningen.

– Producenter har alltid ett ansvar för vad de sätter på marknaden., när det gäller svensk miljölagstiftning

Men räcker den lagstiftningen?

– Jag tror att vi kan bli tydligare när det gäller producenter och plaster, faktiskt.