Dom kan öppna för fler slöjförbud

Efter att Europadomstolen gett grönt ljus för Frankrikes kontroversiella förbud mot heltäckande slöja kan fler länder komma att följa efter. I både Norge och Danmark höjs röster för att liknande lagstiftning ska införas.

I går slog Europadomstolen fast att lagen om förbud mot heltäckande slöja, niqab, i Frankrike inte strider mot religionsfriheten, efter att en 24-årig kvinna anmält Frankrike för att ha kränkt hennes yttrande- och religionsfrihet.

Nu höjs politiska röster i norden för att ta upp samma fråga på nytt. I Norge kan både Fremskrittspartiet och Arbeiderpartiet (Ap) åter väcka liv i frågan, som debatterats i landet, skriver tidningen VG på nätet.

– När stortinget förkastade ett sådant förbud 2013 var det viktigaste argumentet att Norge riskerade att dömas i Europadomstolen. Nu är det argumentet borta. Jag anser att vi måste ta en ny diskussion om ett eventuellt förbud efter detta, säger Ap-ledaren i Oslo, Jan Bøhler.

I Danmark har Dansk folkeparti försökt få till ett liknande förbud två gånger tidigare, år 2004 och 2009. Nu ska talespersonen Pia Kjærsgaard försöka igen.

– Det är inte bra att kvinnor är helt skyddade och att du inte kan se deras ansiktsuttryck, och du kan inte se vem du har framför dig, säger hon, enligt dr.dk.

Redan 2004 antogs en lag om slöjförbud i skolan, 2011 trädde lagen om förbud mot heltäckande slöja även på offentliga platser i kraft. Kvinnor som trotsar lagen riskerar 150 euro i böter eller att gå en kurs i medborgarskap.

Lagen, som berör cirka 2.000 kvinnor i landet, har väckt en mycket het debatt i Frankrike, med protester som följd.

I Sverige får skolor införa visst slöjförbud enligt Skolverket, men lärarna ska så långt det är möjligt anpassa undervisningen så att elever som vill bära heltäckande slöja ska kunna det.