Ramberg: Svårare för MP att förhandla

6:09 min

I dag går Miljöpartiet ut med att man vill ha fullständig ursprungsmärkning på mat i bland annat skolor och inom vård, samt att den är ekologisk senast år 2020. Även på krogen ska ursprunget framgå tydligt. I P1 Morgons utfrågning fick språkröret Åsa Romson också om försvaret och vinst i välfärden.

Hör hela utfrågningen längst ner i artikeln

I ert valmanifest står att ni vill reglera så att de som driver skola återinvesterar allt eventuellt överskott i skolverksamheten. Passion för vinst, är det dåligt?

--När man driver på en skola ska man brinna för utbildning. Det är inte kul för elever att mötas av att deras skola gått i konkurs. Vi måste göra någonting åt detta, sade Åsa Romson (MP) i P1 Morgons utfrågning.

När det gäller försvaret och det säkerhetspolitiska läget menar Romson i P1-Morgons utfrågning att det inte finns någon risk för krig i Sverige, men att partiet vill se en omfördelning inom försvaret. Detta för att hotet mot den svenska säkerheten är mer mångfacetterad i dag än när grunden till dagens försvar lades. Miljöpartiet vill se ett större internationellt arbete och man ställer inte upp på satsningen på Jas-plan och ubåtar.

Ni vill att två reaktorer ska stängas under den här mandatperioden. Stefan Löfven har sagt att han inte tror på nån stängning. Vad talar för att det blir som ni vill?
– Det som talar för detta är att de tillhör några av Europas äldsta reaktorer som kommer få svårt att leva upp till säkerhetskraven.

Kan ni sitta i en regering där Socialdemokraterna kanske gör upp med de borgliga partierna om energipolitiken?
– Vi har varit väldigt tydliga och sagt att vi behöver breda samtal mellan fler partier när det gäller energipolitiken, eftersom de beslut som Sverige står inför handlar om hur vi ska ersätta den allt mer åldrande kärnkraften. Beslut om hu vi får till investeringar kring förnybar energi och säkrar den svenska energitillförseln på ett bra sätt.

Kärnkraften och försvaret, två frågor där Socialdemokraterna har signalerat att de vill ha breda uppgörelser över blockgränsen. Kan ni sitta i en regering där S gör upp med de borgerliga partierna?

– Sitter man i en regering, då för man hela politiken.

Så det är ett villkor?

--Det är ett villkor , sitter vi i en regering så ska vi stå för hela politiken.

Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg säger så här inför Miljöpartiets dag i Almedalen:
– Just i dag, här i Almedalen, kommer de att behandlas som regeringsparti. Det går inte att agera oppositionsparti längre. De har kämpat sedan sekelskiftet för att få regera, i första hand tillsammans med Socialdemokraterna och dit ser de ut att komma om det inte händer något dramatiskt. Då är frågan, hur blir det nu egentligen? Det går inte att agera oppositionsparti längre.

När det gäller samarbetet med andra partier och eventuell regeringsbildning menar Tomas Ramberg att MP har en sämre förhandlingssituation denna gång jämfört med 2002 när Göran Persson var partiledare i Socialdemokraterna.

--När de väl kommer in i regeringen kommer det uppstå massor av problem, som besvikna väljare som hoppats på att MP ska genomföra än det ena än det andra men det blir inte så för att Socialdemokraterna kan sätta stopp. Vi har sett detta i andra länder när partier som betraktar sig som systemkritiska kommer in i en regering att det blir problem i de här regeringarna för att de inte kan reda ut det här med en kvaddad identitet.

Samtidigt så har de samarbetat förr?

--Ja det har de, men då kunde de hota med att gå över till det borgerliga blocket, men det ser inte ut så längre, nu när de står närmare Socialdemokraterna.