Flyktingar i skolockupation kräver fler rättigheter

2:26 min

Ett 40-tal flyktingar som ockuperat en skola i Berlin har väckt debatt om den tyska asylpolitiken.

Flyktingarna kräver att få stanna i Tyskland, men vill också att asylsökande ska få rätt att arbeta och att bosätta sig var de vill under tiden som deras ärende prövas. Det säger Teophil Kokou Ayena, som själv var med och ockuperade skolan 2012.

– Vi är människor, de måste ta hänsyn till varje person. Att tvingas stanna på ett ställe är som att vara en fånge, säger 32-årige Teophil Kokou Ayena.

Han berättar att han kom från Togo till Tyskland 2004. När han skulle utvisas 2012 flyttade han först till ett tältläger på Oranienplatz i Berlin, och var senare med och ockuperade den tomma Gerhart Hauptmann-Schule i stadsdelen Kreuzberg.

Han berättar att flyktingarna kräver att Tyskland slopar den så kallade Residenzpflicht, en regel som tvingar asylsökande att hålla sig inom ett visst område, till exempel en kommun eller delstat, under hela asylprocessen. De får inte som i Sverige flytta hem till en släkting.

Flyktingarna vill också ha rätt att arbeta under asylprocessen, och framför allt vill de få stanna i Tyskland.

– Alla ska ha rätt att stanna, också de från tältlägret på Oranienplatz, säger Teophil Kokou Ayena.

Stadsdelsnämnden i Kreuzberg har under lång tid tolererat ockupationen. Men för en dryg vecka sedan kom beslutet om att utrymma skolan. Polisen kallades dit och många av de över 200 ockupanterna kom ut. Men runt 40 personer är kvar i huset som har spärrats av tillsammans med ett helt kvarter. Stadsdelen har nu begärt att polisen går in och utrymmer resten av skolan.

De avstängda gatorna i kvarteret vaktas av hundratals poliser, vissa i full kravallmundering med hjälmar och benskydd. Där finns också en del demonstranter. Läget är lugnt men spänt. Om och när polisen går in i skolan är oklart.

Teophil Kokou Ayena bor själv inte kvar i skolan, men han försvarar beslutet att ockupera den.

– Vi gör det inte för att sälja droger där eller dricka alkohol. Vi gör det för att ändra lagen, säger han.