Dagens partiledare

Romson: "Jag vill bli klimat och miljöminister"

25 min

Åsa Romson vill ställa högre krav på restauranger, vill inte sänka skatten för pensionärer, och vill inte sätta nån gräns för vad man kan tjäna på skolan. Och hon vet vilken plats hon vill ha i en regering.
- Jag vill bli klimat och miljöminister, säger hon i P4 Extra.

Åsa Romson gästade Lotta Bromé på Sveriges Radios scen i Almedalen på onsdagen. Hon förklarade för Lotta att hon vill ha den bästa klimat- och miljöminister som Sverige kan få, och försäkrade i sändning att den personen är hon.

Romson mötte upp tretton timmar efter utspelet om att restaurangerna ska skriva ut matens ursprung på menyn. Och hon mötte branschens kritik om att förslaget skulle bli ohanterligt i verkligheten.

- Jag tycker att man ser överbyråkratiskt på det. Många restauranger skriver ut det redan i dag. Men man kanske inte vill skriva ut "thailändsk torterad kyckling" på menyn?, säger Åsa Romson i P4 Extra.

Men restaurangmomsen vill hon inte höja, till skillnad från Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt.

- Man måste ha väldigt goda skäl för att förändra den.

En annan fråga där hon tog avstånd från sossarna, var den om skatten för pensionärerna. Romson svarade nej på en rak fråga från Lotta Bromé om huruvida hon ville sänka skatten för pensionärer eller inte.

Lotta Bromé frågade även Romson om Miljöpartiets valmanifest, där man skrivit att man vill utveckla ett ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt.

- Jag hoppas ju att det går. För vi måste hitta nåt sätt. I den takten som det går nu kommer vi behöva tre jordklot, och vi har ju bara tre. Att ekonomiskt växa kan inte vara ett mål i sig, säger hon.

Åsa Romson ville däremot inte berätta hur mycket de tycker att man ska kunna tjäna om man driver en skola.

- Att sätta en definitiv gräns vore olyckligt, vi har så många olika sorters skolor, säger hon.