Palestinsk pojke hittad död – misstänkt hämndaktion

1:33 min

I Jerusalem har en 16-årig palestinsk pojke hittats mördad i vad som misstänks vara en hämndaktion  för de tre israeliska tonårspojkar som hittades döda på Västbanken i förrgår. Mordet har utlöst våldsamma protester i det palestinska Östra Jerusalem.

16-årige Mohammed Abu Khader försvann i natt - enligt vittnen tvingades han in i en svart bil utanför ett snabbköp i östra Jerusalem. Några timmar senare hittades en död kropp, illa bränd enligt polisuppgifter, i ett skogsområde i den västra delen av Jerusalem.

Det tros vara ett vedergällningsmord; en hämnd för de tre israeliska tonårspojkar som kidnappades på Västbanken för tre veckor sedan och hittades skjutna i förrgår.

Om så var fallet så var det inte alldeles oväntat. I går kväll drog några hundra israeliska extremister genom Jerusalem och ropade 'död åt araber', och enligt israeliska medier är hämndaktioner från extrema judiska grupper och bosättare på Västbanken något som säkerhetstjänsterna befarar och väntar sig.

Nyheten om den palestinske pojkens död har utlöst våldsamma protester i det palestinska östra Jerusalem.

Ungdomar kastar sten mot polis och soldater och har sett eld på hållplatskurer längs den spårväg som löper genom östra Jerusalem och som ses som en av många symboler för den israeliska ockupationen av den delen av stan.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas krävde nu på förmiddan att Israel fördömer bortförandet och mordet på den palestinske 16-åringen - precis som han själv offentligt fördömde kidnappningen och mordet på de tre israeliska tonårspojkarna. Och för en liten stund sedan kom ett uttalande från premiärminister Binyamin Netanyahu, som fördömde vad han kallade ett "avskyvärt" mord.