Unga gamers nobbar spriten

1:17 min

Svenska ungdomar dricker allt mindre. Faktiskt mindre än på över 40 år, visar färska siffror. En stor orsak tros vara dataspelen.

Tom Ellström Johansson och Gustav Hohl Ihre hänger i en onlinespelhall i Stockholm. De går ofta hit och precis som allt fler svenska ungdomar, nobbar de dessutom spriten. 

– Det är klart att jag har smakat och så, men jag tycker inte att det är särskilt gott. Och när man spelar vill man hellre ha energidryck istället för alkohol. Jag tror att man kan bli trött när man dricker och det är ju inte så kul om du är uppe hela natten och spelar, säger Tom.

Enligt nya siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har 46 procent av landets niondeklassare druckit alkohol någon gång under senaste året. Det är den lägsta andelen sen mätningarna började 1971 - för 15 år sedan var motsvarande siffra över 80 procent. Dessutom har mängden alkohol som ungdomar dricker minskat och alkoholdebuten stigit i åldrarna.

En stor anledning är att en mycket av ungas umgänge har flyttat online, till spel och sociala medier, tror Ulf Guttormsson, avdelningschef på CAN.

– Tonårstiden är då man försöker skapa sin identitet och man provar sig fram. Men nu kan man göra det i hemmiljö via datorer och internet. Du kan vara anonym och du kan anta olika roller och du kan spela rollspel online till exempel. Så lite av det här identitetsskapandet kan ske på andra sätt än med alkohol, säger han.