Radiotjänst återbetalar felaktiga tv-avgifter

1:54 min

Efter domen i Högsta förvaltningsdomstoleni är det många som kontaktar Radiotjänst för att få sina tv-avgifter återbetalda.

Högsta förvaltningsdomstolen slog fast att innehavare av en dator med internetuppkoppling inte behöver betala tv-avgift. Nu har Radiotjänst beslutat att återbetala tv-avgifter som man krävt in av hushåll med datorer.

Martin Forstner är en av dem som tvingats betala tv-avgift för sin dator efter ett samtal han fick från Radiotjänst.

– Nej, jag har ingen tv. Sedan frågande hon direkt om jag hade en dator med internetuppkoppling, säger han.

Damen som ringde Martin Forstner ringde från Radiotjänst och meddelade att han nu var skyldig att betala tv-avgift för sin dator.

Och att Martin förklarade att han är synskadad och inte har möjlighet att kunna se hela tv-bilder på datorn - var inte skäl till att slippa betala, sa damen på Radiotjänst.

– Jag ser ju inte. Jag har väldigt lite synrester kvar. Och kan inte se på tv:n, och kan absolut inte se det med mitt uppförstoringsprogram. Då tyckte damen på Radiotjänst att jag skulle bidra med mitt strå till stacken som alla andra, säger Martin Forstner.

Men i och med domen från i Högsta förvaltningsdomstolen, som kom för två veckor sedan har Radiotjänst ändrat uppfattning.

Hittills har 15 000 personer som betalat tv-avgift för sina datorer och som själva kontaktat Radiotjänst - fått sin inbetalda tv-avgift återbetald.

Radiotjänst tror att det kan handla om långt fler - och uppskattar att de kan komma att återbetala i pengar räknat uppemot 150 miljoner kronor för felaktiga tv-avgifter.

Inledningsvis skickar man ut ett brev till 80 000 hushåll - som Radiotjänst tror kan vara berörda av att ha felaktigt behövt betala tv-avgift - ett brev med information om hur de ska göra för att få sin pengar återbetalda.

– Vi skickar ett brev till dem och berättar hur de ska förfara med anledning av den dom som kom 13 juni. Det är alltså de som vi hittills inte hunnit åtgärda. Vi ska göra det här förfarandet så enkelt och smidigt som möjligt, säger Carl-Gustav Johansson, vd på Radiotjänst.