Kommentar: MP har hela tiden strävat efter att bli S-partner

60 min

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson fokuserade under sitt tal i Almedalen på partiets hjärtefrågor - miljö, klimat och flyktingpolitik - men pratade också en hel del av feminism. Några av de frågor hon tryckte hårt på kommer att bli ett problem framöver, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg.

– Strävan har hela tiden varit att bli en partner till Socialdemokraterna, och det har också medfört en anpassning i politiken, säger Tomas Ramberg.

Romsons tal lät lite som en jobbintervju för miljöministerposten, säger Ramberg. Många pekar på att Miljöpartiet gått åt vänster, men i ett längre perspektiv har man gått åt ett mindre radikalt håll, menar Ramberg.

– Man har inte samma progressiva skattepolitik som man hade en gång i tiden, man har inte samma radikala pacifism i sin försvarspolitik, man har inte samma radikala politik i arbetstidsfrågan, man är inte längre motståndare till medlemskapet i EU.

Samtidigt som mycket i MP:s politik pekar åt en riktning mot Socialdemokraterna, talade Romson om en del frågor där partiet tycker annorlunda än vad S gör, som motorvägen Förbifart Stockholm, Bromma flygplats och invandringen i EU-politiken. 

– Det kan bli bekymmer framöver, säger Ramberg. 

Johan Ehrenberg, ansvarig utgivare på den rödgröna tidningen Dagens ETC, tycker inte att Romson var tillräckligt konkret i sitt tal.

– Det var ungefär som att "Vi har redan förtroende i den här frågan, så vi behöver inte lägga en massa förslag", säger Ehrenberg. 

Elaine Eksvärd, retorikexpert, tyckte - något förvånad - att talet var jättebra ur en retorisk synvinkel.

– Hon har sett nervös ut förut, men nu såg det ut som att hon stormtrivdes.

Det som sätter sig mest på minnet efter talet, tror Elaine Eksvärd, kommer att vara den gröna tröja som Åsa Romson lämnade på scenen inför morgondagen, då det är Reinfeldts tur att kliva upp på scenen i Almedalen. Tröjan som en symbol för miljö-och klimatpolitiken som Romson anser att Fredrik Reinfeldt lämnat.

– Det ska bli spännande att se om Fredrik Reinfeldt kommer att göra något med den gröna tröjan i morgon, säger Eksvärd.