Fredrik Reinfeldt:"Vi lovar inte mer till pensionärerna än vi har plats för"

6:22 min

I dag är det Moderaterna och Fredrik Reinfeldts dag i Almedalen. I går presenterades alliansens satsning Sverigebygget. Kommunerna ska lova att bygga bostäder, och staten ska bygga flera helt nya stambanor för höghastighetståg. Det och mycket annat ska Reinfeldt frågas ut om.

Lyssna på statsminister Fredrik Reinfeldt hos Lotta i P4 Extra idag

Ni presenterade Sverigebygget i går, med bland annat nya studentbostäder. Varför studentbostäder?
– Det finns en växande andel som studerar och vi bedömer att det saknas cirka 20 000 bostäder för dem. Nu kan vi gå ner till 16 kvadratmeter och det kan sätta fart på byggandet, säger Reinfeldt.

Har du själv bott så smått?
– Jag har bott trångt under militärtjänsten. Studentkorridorer med gemensamma ytor fungerar ungefär så.

Det är brist på mark?
– Ja, vi vill ha en förhandlare som ska pressar på där. Reglerna ska också förändras eftersom de nu står i vägen, regler om yta och buller. Vi vill lätta på reglerna, inte ta bort dem helt. Den samlade regelbördan ligger som ett hinder för byggande. Vi ska också titta på buller. Det kan handla om att lätta på reglerna för att kunna bygga lite trängre.

Hela paketet lär kosta hundratals miljarder – var får ni pengarna?

– Totalt sett är det 400 miljarder till 2035 och hälften av det är kommersiellt där det tas ut hyror och avgifter men det är också statliga infrastukturanslag. Det är trängselavgifter exempelvis. Det kan också vara en värdestegringsskatt, en infrastrukturskatt som man använt i London och i Finland, säger Reinfeldt. Detta säkrar att vi kan få höghastighetståg.

Gäller de här uppluckringarna bara hyresfastigheter eller gäller de även de som vill bygga lyxvillor i skärgården och i fjällen?
– Nu håller nog inte alla med om att det är lyxvillor, men ja, det gäller även småhus, säger Reinfeldt.

Kommer ni att låta Stefan Löfven att bli statsminister om det röd-gröna blocket blir större än alliansen?
– Ja, det har jag sagt. Det block som blir större bör regera Sverige för att isolera Sverigedemokraterna. Det har jag gjort som statsminister även då jag lett en minoritetsregering. Det säkraste är att rösta på alliansen så får Löfven reda ut det kaos som blir på vänsterkanten.

 

Hur blir det med ”pensionärsskatten”?

– Vi har Sverigedemokrater och Socialdemokrater som tävlar om stora ofinansierade skattesänkningar medan moderater som är ansvarsfulla som säger; Lova inte mer än vi har plats för. Vi ska bygga på skyddsvallarna. Bygg upp våra finanser så att vi har överskott. Vi ska rusta för lågkonjunktur.  Jag får inte valfeber. Jag ska inte hamna i den skatte-sänkar-fälla som Socialdemokraterna fastnat i, säger Fredrik Reinfeldt.

Vad ska du prata om i talet i eftermiddag?

– Om värderingar, att människor ska få växa, om reformer om jobb och skola.