Kommentar: Reinfeldt backar om att släppa fram S-regering

8:07 min

När Fredrik Reinfeldt i Almedalen frågades ut av P1-morgon gav han ett nytt svar i frågan om han kan tänka sig att släppa fram en minoritetsregering ledd av S. Ekots inrikespolitiske kommentator tolkar svaret som att Reinfeldt nu backar och är beredd att släppa fram Löfven som statsminister även i ett regeringssamarbete med bara MP.

Hör hela utfrågningen längst ner i artikeln

Det kan bli rörigt i svensk politik efter valet, med en riksdag där inget regeringsalternativ har egen majoritet. När Fredrik Reinfeldt idag fick frågan om han kan tänka sig att släppa fram en S-ledd regeringen tillsammans med MP, men utan V, svarade han med att skicka vidare frågan till Stefan Löfven.

- Jag är beredd att isolera SD från inflytande, det är jag beredd att göra även efter valet, säger Fredrik Reinfeldt.

- Det är inte jag som har Löfvens uppgift att reda ut det kaos som finns på vänsterkanten, säger han i P1-morgon.

Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg ser en ändring i Moderatledarens  svar.

– Den formuleringen är inte improviserad, den har han tänkt ut. Jag tolkar det som att frågan om regeringsbildningen ska inte Reinfeldt styra – där har han backat uppfattar jag det som.

Tidigare har Reinfeldt velat ha en överenskommelse om att det block som blir störst – oavsett om de får egen majoritet – ska släppas fram till regeringsmakten. Men då det handlat om att en S-ledd regeringen skulle luta sig på stöd från V – utan att de skulle vara med i regeringssamarbetet – har Reinfeldt svävat på målet.

– Det lät ett tag i höstas som att han hade synpunkter på det och ställde villkor för att släppa fram en regering, säger Tomas Ramberg.

– Nu läser jag svaret som ett ja. Reinfeldt kommer inte att styra hur ett regeringssamarbete i minoritet lett av S ska se ut.

Fredrik Reinfeldt fick också frågor om hur han ser på Moderaternas svaga läge i opinionen, och opinionsläget avslöjar sig på flera sätt i utfrågningen.

– Jag tyckte han pratade lite fortare än vanligt, det är som att det är bråttom att ändra opinionen, säger Tomas Ramberg.

– Det här handlar om en djupt känd åsikt hos en stor del av väljarkåren om att saker går åt fel håll. Då blir det svårt att påverka genom konkreta förslag två och en halv månad innan valet.

– Så Reinfeldt har tagit till vara på känslan om att ”det går åt fel håll” och säger att det kommer att gå ännu värre med oppositionen vid makten, säger Tomas Ramberg.