Nakna demonstranter störde Reinfeldts tal

1:08 min

Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen ikväll blev avbrutet av en aktion från det feministiska nätverket Femen. Tre kvinnor har anhållits.

– Det var ett snabbt och resolut omhändertagande och de fördes snabbt bort från platsen, säger Lotta Thyni, presstalesperson för polisen.

En stund in i Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen blev han avbruten av fyra demonstranter. De skrek högljutt och hade budskap målade över kroppen.

– Jag satt i en buss bakom scenen och hörde gälla skrik utanför. När jag går ut så ser jag fyra, fem poliser som tar hand om en skrikande tjej, och trycker ned henne mot marken, säger Victor Ubeira, som är tekniker för Sveriges Radio.

Sedan leddes ytterligare tre barbröstade kvinnor bort av polisen. Kvinnorna kommer från aktivistgruppen Femen, som bekräftat till GP att de ligger bakom aktionen.

– De är misstänkta för överträdelse av myndighets bud, då de tagit sig innanför avspärrningarna, säger Lotta Thyni, presstalesperson vid polisen.

Enligt TT greps även en svensk kvinna som deltog i aktionen men släpptes under torsdagskvällen eftersom hon inte lyckades ta sig innanför avspärrningarna.

Enligt Aftonbladet protesterade de mot den planerade kalkbrytningen på norra Gotland.