Kommentar: Humoristiskt och vasst tal av Reinfeldt

60 min

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt tal i Almedalen handlade om ideologi, ordning på ekonomin, jobb , skola och så en utblick över världen. Talets ton var både humoristisk och stundtals vass och dess retorik hyllas av Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg som bäst under Almedalsveckan. Däremot sågas det av retorikexperten Elaine Ekswärd som bara ger godkänt i betyg. Hon menar att humorn gjorde att Reinfeldt inte framstod som den statsminister hon ville se, utan snarare som lätt oseriös.

Betyg var ett ämne som också Fredrik Reinfeldt själv tog upp under rubriken skolan.
– Vi har en skola som tar kunskapsuppdraget på allvar och vi behöver det. Vi vill förlänga grundskolan till 10 år, med 6-års start. De ska få resurser till mindre grupper för att kunna se alla barn och dessutom mer mattematikundervisning.

Fredrik Reinfeldt använde sig av skolan i ett helt annat ämne, klimatpolitik. Han menade att det globala svaret visserligen saknas i dag och att det är ett problem, men menade samtidigt att fokus borde ligga på de stora länderna som släpper ut gifter.
– Frågan är inte att vara bäst i klassen, utan att hålla ordning på att stora delar av klassen skolkar.
 
Kan han tappa väljare till MP på att formulera sig så här kring miljöfrågan?
– Nej, det har inte varit ett problem för M. Däremot läcker de väljare som ett såll till SD, säger Per Gudmundson kommentator efter talet.

Ideologi sägs vara en eftertraktad del av politiken i dagens Sverige. Det tog Reinfeldt fasta på i talet och pratade om varför han själv en gång valde Moderaterna.
– Jag valde Moderaterna för jag tror på marknadsekonomi, att den kan få resurser och människor att växa. Alternativen är dessutom usla och fungerar inte. Men jag tror inte en oinskränkt marknadsekonomi, den ska komma en hel befolkning till del, sade Reinfeldt.

Andra delar som hann avhandlas var jobb, men kommentator Per Gudmundson menar dock atttalet inte innehöll något nytt på jobbfronten.
– Vi ska se till att fem miljoner har jobb 2020. De som kommer från andra länder, de som är sjuka men har arbetsförmåga, de unga som inte går kvar skolan. De behöver stöd och vår arbetslinje omfatta dem. Därför, mer resurser och tydligare krav på att lära sig svenska för de som kommer hit från andra länder, mer insatser till Samhall och satsningar på unga, sade Reinfeldt.

I början av talet avbröt sig Fredrik Reinfeldt när aktivister från Femen störde talet. Läs mer om det här.