SVENLJUNGA

"Hans kristna tro är inte äkta" Avvisas nu till Afganistan

1:53 min

"Mitt enda öde är döden om jag återvänder", säger Bashir Nazari från Limmared som ska avvisas till hemlandet Afghanistan. Migrationsöverdomstolen tror inte på att hans konvertering från islam till kristendom är äkta och avslår hans överklagan.

-- Det är svårt att förklara exakt hur det känns och kanske finns det inte nån som kan förstå mig heller, men jag har svårt att sova. Jag känner mig deprimerad och så är jag rädd nästan jämt. För jag kan inte återvända till Afghanistan.

Så säger Bashir Nazari som kom till Sverige i mars förra året efter en tre månader lång flykt från Afghanistan. Han sökte asyl och angav sin etnicitet som skäl till att få stanna i Sverige. Bashir är hazar och det är en utsatt folkgrupp i Afghanistan. Dessutom gör en familjekonflikt i hans hemby i Afghanistan att han inte kan återvända dit.

Konverterade till kristendomen 

Förra sommaren besökte Bashir Pingstkyrkan i Borås tillsammans med en afghansk vän. Efter det fortsatte han gå på gudstjänster och i november döpte han sig och blev medlem i församlingen. Nu menar Bashir att han borde få stanna i Sverige eftersom han riskerar dödshot om han återvänder som kristen. Peder Wendefors är Pastor i Tranemo missionskyrka och Ambjörnarps alliansförsamling och har vittnat om att Bashirs tro är äkta.

– Jag förstår inte vad mer de vill ha? Våra personliga vittnesmål plus dopcertifikat och medlemsintyg borde räcka. Det känns väldigt jobbigt, inte minst för Bashir såklart. Bashir har varit mycket hemma hos mig och min fru och vi ser hur dåligt han mår av detta, säger Peder Wendefors.

Men måste inte migrationsverket göra sådana här bedömningar, annars kan man ju hitta på vad som helst, alla kan säga att de är kristna för att få uppehållstillstånd?

– Jo, det är klart att de måste göra utredningar men vad mer kan de kräva? Det är svårt att förstå vad de grundar beslutet på, varför de inte tror på Bashir.

Konverteringen ifrågasätts

Migrationsdomstolen ifrågasätter Bashirs eget vittnesmål och om hans konvertering är äkta. Rätten pekar också på att Bashir blev kristen först efter han fick avslag på sin asylansökan. Men Peder Wendefors och Bashir Nazari ger inte upp hoppet.

– Jag har hoppas på nåd, att jag får stanna, säger Bashir

– Vi har uppmanat folk att skriva till migrationsverket och protestera, inte bara för Bashirs skull utan för hur konvertiter överlag behandlas i Sverige, säger Peder Wendefors.

Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket, säger till P4 Sjuhärad att han inte kan kommentera just Bashirs fall. Men generellt säger han att Migrationsverket måste göra en helhetsbedömning.

– Vi måste värdera eventuella intyg och vittnesuppgifter, men framför allt den enskildes berättelse om sin konversion.

Men vad kan det finnas för skäl till att man inte tror på Bashir?

– Utifrån den praxis som finns från Migrationsöverdomstolen så har vi särskilt att ta ställning till situationen där personen först efter ett avslag på en ansökan om uppehållstillstånde har konverterat. För då kan det finnas anledning att tro att den här konversionen inte grundar sig på en genuin personlig, religiös övertygelse utan att det är en åtgärd som sker utefter att man vill ha ett uppehållstillstånd i Sverige, säger Carl Bexelius.