Dagens partiledare

Jonas Sjöstedt (V): "Jag kommer aldrig se Fi som en motståndare"

23 min

Vänsterpartiet läcker röster till Feministiskt Initiativ. Och trots hotet från de rosa är inte Jonas Sjöstedt orolig för Gudrun Schyman.

– Jag gillar Schyman, men jag tycker att det är bättre att rösta på V, säger han i P4 Extra.

Lyssna på dagens partiledare, vänsterpartiets Jonas Sjöstedt hos Lotta och Tomas idag

Jonas Sjöstedt lämnade Almedalen under torsdagen för att fira sin tioåriga bröllopsdag med sin fru.

– Almedalen kan nog vara en jätteromantisk plats alla andra veckor på året, men inte just nu, säger han.

I regeringsfrågan höll Sjöstedt fast vid sin linje. Vänstern tänker inte stödja en regering som de själva inte sitter i, och det är ministerposter han är ute efter, vilken eller vilka ville han inte ge besked om.

– Stefan Löfven är en person jag verkligen gillar, men om han bjuder in Centerpartiet eller Folkpartiet så säger han "Hej då" til oss.

Lotta Bromé frågade ut Sjöstedt om de 65 miljarder i skattehöjningar som han planerar för, och undrade vem det är han ska locka med skattehöjningar.

– Människor tänker större än man tror. Jämlika samhällen är bättre samhällen, säger han.

Vänsterpartiets uppgång i opinionen har stannat av, och den stora anledningen till det är Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiets före detta partiledare Gudrun Schyman. Jonas Sjöstedt poängterade partiets olikheter, och menade att han trots allt inte var orolig för Fi, och hur partiet kan stjälpa den rödgröna majoriteten.

– Jag kommer aldrig se Fi som en motståndare. Jag gillar Schyman, men jag tycker att det är bättre att rösta på Vänsterpartiet. Fi vill avskaffa a-kassan och försörjningsstödet, och sätta ihop allt i en försäkring. Jag är rädd att det kommer öppna upp för fler privata försäkringar, säger Jonas Sjöstedt, som kommer prata mycket om klimatfrågan i sitt tal på fredagkvällen.