Spontanfotbollen frodas i konstgräset

1:52 min

Spontanfotbollen ser ut att vara på väg tillbaka, enligt Svenska Fotbollförbundet, som under en rad år arbetat för att små konstgräsplaner ska byggas runt om i landet.

Och det har effekt, barn och vuxna spelar jämt, säger Tom Piha, som driver spontanfotbollsturneringar i Stockholm.

– Det är så här roligt, kommunen släcker lamporna vid någon tid, men så ser man att folk är ute och spelar i mörkret också. Så det är egentligen så länge det går, säger han.

Spontanfotbollen är återuppstånden. Det här är ljudet av några småpojkar i Henriksdal i Stockholm, som spelar boll i hällande regn. Kanske för att planen är ledig då, säger Tom Piha. 

Förr, på 80- och 90-talet, spelade barn fotboll lite här och var när de ville. Men sen kom internetexplosionen med tv-spelen och spontanfotbollen dog. "Det var bättre förr", sa många då.

Men i början av tjugohundratalet satte Fotbollförbundet av sex miljoner kronor till 80 små fotbollsplaner med konstgräs.

Kommuner och andra hakade på och i dag finns 200 små konstgräsplaner, så kallade Kulan-planer, många i förorter.

Det här är viktigt, tycker Fotbollförbundet, dels för att idrott är bra, dels för att det tar många tusen timmars träning att bli bra på fotboll, och mycket av det är spontanfotboll.

Det handlar mest om pojkar även om allt fler tjejer spelar med killarna. och det finns ingen forsking om exakt hur mycket planerna används.

Men Tom Piha ser en definitiv ökning, en hel spontanfotbollskultur växa fram.

– Nu känns det som att det är svårt att åka ut till ett miljonprogramområde eller höghusområde där du inte hittar en sådan här konstgräsplan.

Förutsättningen för allt det här: Konstgräset som blivit allt bättre och som går att använda hur mycket som helst året om, säger Ronni Lundqvist, anläggningsansvarig på Svenska fotbollförbundet. Han skulle gärna se ännu fler planer.

– Ju fler konstgräsplaner och ytor som vi skapar i nya bostadsområden,  så inbjuder ju det till att man i alla fall har möjlighet att leka och spela spontanfotboll.