Allt fler satsar på skönhet

1:33 min

Skönhetsbranschen växer i Sverige. Sedan 2008 har hudvårdssalongernas omsättning ökat med halv miljard, enligt ny statistik från Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation. Sabrin Kapidzic i Sundbyberg utanför Stockholm öppnade sin skönhetssalong i våras och affärerna går redan bra.

– Det har varit superbra, just nu är det fullt eftersom jag är själv här.

Vad är det ni har här som man kan göra då?

Allt möjligt, hudvård, hårvård, kosmetisk tatuering, fotvård, det mesta inom skönhet kan man säga.

Sabrine var en av de första som startade någon form av affärsverksamhet i det nybyggda bostadsområdet Stora Ursvik i Sundbyberg.

– Det ska öppnas en restaurang, eller en pizzeria, men vi kom före pizzerian. Skönhet är väl viktigare kanske.

Ja, att skönhet kanske blivit allt viktigare syns också i statistiken från Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation som visar att branschen omsatte 67 procent mer förra året jämfört med för fem år sen.

– Det har ju varit en fantastisk utveckling i den här branschen, jämfört med andra branscher. Den har ju vuxit både vad gäller omsättning, antal anställda och antal registrerade företag, säger ordföranden Annica Joensuu.

Från 2012 till 2013 så ökade omsättningen med en femtedel - 230 miljoner. Däremot minskade antalet salonger lite förra året jämfört med 2012.

– Jag tror att det senaste året varit ganska tufft för många egenföretagare och många har tvingats slå igen helt enkelt. Även om omsättningen ökar så är det ju fler som ska dela på kakan och då är det kanske inte alla som mäktar med.