P3 i Almedalen

Det (mesta) som händer i Almedalen stannar i Almedalen

1:41 min

Nu är det bara några dagar till årets politikervecka i Almedalen är över. Det är supervalår och alla vill påverka. Men hur många av de unga väljarna är det egentligen som bryr sig?

Nästan 3 500 olika evenemang, över 700 journalister och en massa politiker på plats. Vissa kallar den för en bubbla, eller en klubb för inbördes beundran. Men Almedalsveckan på Gotland har faktiskt blivit allt mer självklar för både organisationer och politiker för varje år.

Och i år är det kanske fler unga på plats än nånsin, menar Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet och flitig Almedalsbesökare.

– Om unga påverkas av Almedalen beror lite på vad de och andra som är här gör av veckan. Om de lyckas sprida ut vad som händer här och kanske också göra mer utav det inför valet inte minst, säger hon.

Till exempel genom sociala medier. Antalet tweets som skickats har redan slagit förra årets rekord och det är inte minst på grund av alla demonstrationer, utspel och annan aktivism på plats i Almedalen, säger Jenny Madestam.

Men, trots det gränslösa internet verkar det mesta av detta inte ta sig förbi Gotlands gränser.

– Det är en annan fråga. En undersökning häromdagen visade faktiskt på att människor utanför inte i så stor utsträckning tar del av vad som händer här eller tycker att det är viktigt, säger hon.

Det är bara 28 procent av svenskarna som följer vad som händer i Almedalen, enligt en undersökning från Novus. En bubbla alltså, men en som vill sticka hål på den är Daniela Stojkovic på Sveriges ungdomsråd.

– Det här kan vara ett bra sätt att lära sig grejer. Jag har lärt mig väldigt mycket härifrån och jag tror att andra också kan göra det, vad man ska rösta på och så, säger hon och fortsätter:
- Bara man lyssnar på talen som politiker håller i så lär man sig mycket och får en inblick i vad de tycker.