"Sas måste ta sitt ansvar för barnsexturister"

1:21 min

Sas måste ta sitt ansvar och informera resenärer om barnsexhandel och barnprostitution. Det menar näringsdepartementet.

Barnsexturister har bytt taktik. Tidigare, när charterresor var vanligare, åkte de på den typen av resor. Numera bokar barnsexturisterna flygstol och hotell på egen hand, enligt barnrättsorganisationen Ecpat.

Därför måste det delvis statliga flygbolaget Sas ta sitt ansvar och göra vad de kan för att motverka den typen av brott, menar Marita Ljung, statssekreterare på näringsdepartementet.

– Idag informerar till exempel resebolagen Apollo och Ving om det men inga statliga bolag, säger Marita Ljung.

Runt 1,2 miljoner barn i världen utnyttjas av sexhandeln, visar FN:s siffror från 2006. Och många svenskar reser till länder med hög barnprostitution, såsom Thailand.

– Det är viktigt att svenskar får information om den barnsexhandel som finns runt om i världen. Hur gör man som svensk när man reser, var kan jag anmäla ett brott, säger Marita Ljung.

Nu ska hon föra frågan vidare. Först och främst ska hon kontakta finansdepartementet som ansvarar för de statliga bolagen.

Även Ecpat menar att Sas måste informera om brottsligheten.

– Det är en bit på vägen mot att kunna stoppa barnsexhandeln. Då gäller det att alla aktörer som är med i resenäringen tar sitt ansvar. Det är en skyldighet, säger Anders Petersson, generalsekreterare för Ecpat Sverige.

Henrik Edström, pressansvarig på Sas i Sverige, säger att de inte fått näringsdepartementets synpunkter förrän nu.

– Men vi är givetvis beredda att föra en diskussion med dem kring den frågan.