Kommentar: Sjöstedt målar upp en bild av himmel eller helvete

60 min

Jonas Sjöstedt målade i sitt tal upp en bild av att ett regeringsskifte efter valet skulle innebära en stor förändring, något Ekots kommentator Tomas Ramberg säger kan slå tillbaka.

"Vi kan välja en ny kurs för Sverige" sa Jonas Sjöstedt i sitt tal, och han talade om en "havererad politik".

– Han utmålar en väldigt stor skillnad mellan en S-ledd och en M-ledd regering. Det var ingen liten skillnad utan som om det vore himmel och helvete, säger Tomas Ramberg

– Den dag vi får ett en S-ledd regering blir det kanske svårt för Vänsterpartiets väljare att känna igen sig i den gigantiska skillnaden, att se riktningen mot det samhälle Sjöstedt vill ha, säger Ramberg.

Och även Anne-Li Lehnberg, ledarskribent på Flamman, ser en risk att väljarna inte känner igen sig i bilden Sjöstedt gav i talet.

– Det kan vara så att om Vänsterpartiet sätter sig i regering efter valet kan det vara svårt att känna igen sig, säger hon i P5 Almedalens analys efter talet.

– Det var ett väldigt ideologiskt tal, som väntat med stark tonvikt vid vinster i välfärd och klimatet. Jag hade kanske väntat mig ännu mer om feminism, säger Lehnberg.

Sjöstedt var tydlig i talet med att Vänsterpartiet inte kommer att stödja en regering som samarbetar med något borgerligt parti. Han använde sig av några av Vänsterpartiets ”nya ord”.

– ”Omtanke mot girighet” är ett språk som V:s kongress bestämt att partiet ska använda. Det var en stor intern diskussion om det. Idén från ledningen är att vanliga vänsterord som ”solidaritet” fått en prägel som leder tanken fel, säger Tomas Ramberg.

I talet la Sjöstedt stor vikt vid partiets nej till vinster i välfärden, där han även vägde in en feministisk aspekt på frågan, men han talade också om klimatet under en lång sektion av talet.

– Han gav inte känslan av lika mycket ett enfrågeparti som förra året, säger Tomas Ramberg.

Komiker Moa Svan liknar Sjöstedts fokus på vinster i välfärd vid en profilering för en krog.

– Man har andra grejer, men profilerar man sig på sin 29-kronors öl ska det ut, så att kunderna vet att man kan gå till 29-kronorsstället. Man ska som väljare veta att man kan vända sig till V om man blir arg på kissblöjor och annat.

Talet får dåligt betyg av retorikexpert Elaine Eksvärd som menar att den glöd Sjöstedt kan visa i debatter saknades.

– - Det var retoriskt dåligt och han hade samma dystra röstläge genom hela talet. Han hade behövt ha Åkesson stående bredvid honom för att få till den där elden han kan ha, säger hon.