Kommentar: Viktigt för Björklund förknippas med annat än skolan

I folkpartiledaren Jan Björklunds tal i Almedalen fokuserade han på feminism, något som Ekots inrikespolitiska expert Tomas Ramberg tror beror på att det nu är viktigt för Folkpartiet att försöka få partiet att förknippas med något annat än skolan.

– Jämställdheten fick en mer framskjuten position, Gudrun Schymans ande svävar över den här veckan, säger Anna Dahlberg, ledarskribent på Expressen.

Tidigare under dagen lanserade FP-ledaren ett förslag om en miljard till högre löner inom vård och skola för att bättra på jämställdheten. Folkpartiet vill även införa en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen. I sitt tal radade Björklund upp en rad liberaler som infört reformer för att öka jämställdheten, som avskaffandet av sambeskattningen och utbyggnaden av barnomsorgen.

Ekots inrikespolitiska expert Tomas Ramberg menar att det viktigaste för Folkpartiet är att försöka få partiet att förknippas med något annat än skolan, därför blir det mycket feminism nu.

– Det kan ge intrycket av att det är yrvaket, eftersom man börjat prata om det här ganska sent. Frågan är om tiden räcker till för att övertyga att man är beredd att satsa, säger Ramberg.

Anna Dahlberg tycker att det mest slående i Björklunds tal var hur frånvarande Socialdemokraterna var.

– Det var helt inriktat på MP och Fi. Man ville osynliggöra Socialdemokraterna, säger Dahlberg.

– Man vill hålla dörren öppen till efter valet, man kan inte bli alltför kritisk till Socialdemokraterna, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

Men att det blir en regering där Socialdemokraterna och Folkpartiet ingår tror inte Anna Dahlberg på.

– Jag har svårt att tro att FP kommer att ingå i en S-ledd regering, det är inte så det börjar. Däremot kan man tänka sig att det blir mer och mer av samarbeten i riksdagen, att det successivt växer fram ett nytt politiskt landskap, säger Dahlberg.

Retorikexperten Elaine Eksvärd säger att Jan Björklunds tal var det bästa talet hittills i årets upplaga av Almedalsveckan, ur en retorisk synvinkel.

– Han avslutade starkt med en berättelse där en flicka sitter i garderoben och är rädd för att hennes mamma misshandlas av pappan. Han brukar inte berätta, utan beskriva, men i dag berättade han, säger Elaine Eksvärd.