Annie Lööf: "Vi vill isolera SD"

28 min

Annie Lööf pratade antibiotika, juldagsfylla och Margaret Thatcher med Lotta Bromé i P4 Extra. Och gav klara besked om regeirngsbildningen.

- Vi vill isolera SD från inflytande. Är de rödgröna större än Alliansen kommer vi att släppa fram dem och lägga ner våra röster. Är det tvärt om förutsätter vi att Löfven gör detsamma för oss, säger Annie Lööf.

Annie Lööf ser sig själv som en visionär, och dagens tal handlade om en vision om mindre antibiotika i världen, som hon vill att Sverige ska stå upp för. Centerpartiet är också ett parti som sticker ut med ett antal profilfrågor inom alliansen, som att göra skatteskalan mindre brant, sänka skatter för företagsägare, lägga ner Arbetsförmedlingen och att luckra upp arbetsrätten. Tuffa förhandlingar är att vänta när Alliansens valplattform ska skrivas.

- Det är ingen hemlighet att jag vill mer än andra allianskollegor. Det finns definitivt chans att få in frågorna i valmanifestet. Det finns frågor som Centerpartiet inte sett som prioriterade. Som betyg i årskurs fyra, det har vi inte varit för. Men där har jag gett med mig, säger Annie Lööf.

Lotta Bromé frågade Annie Lööf om varför det är så viktigt för henne att riskkapitalisterna ska få finnas kvar i vården, skolan och omsorgen.

- Vi ska inte förbjuda vissa företagsformer, som riskkapitalbolag. Alla ska klara en ska tillsyn, sen bryr jag mig inte om om det är riskkapital eller kooperativ, säger Annie Lööf.

Centerpartiet driver frågan hårt, trots ett brett motstånd mot vinster i välfärden i alla väljargrupper.

- När man frågar svenska folket så menar lejonparten att man ska kunna välja mellan olika aktörer. Då måste det finnas Evas hemtjänst och Värnamo kommuns hemtjänst, säger hon.

Annie Lööf har länge pratat om Margaret Thatcher som en förebild, något som inte gått hem i alla läger.

- Jag brukar nämna många kvinnliga förebilder, även Gudrun Schyman. Men det är inte helt kutym att nämna Thatcher. Men det har aldrig varit politiken jag sett upp till, jag tänkte på henne som framgångsrik kvinnlig politiker.